Annons

Riskerar fyra års avstängning efter kokain-skandalen

En svensk handbollsspelare hade spår av kokain i blodet när han dopningstestades i mars. Nu riskerar han fyra års avstängning.
Handboll • Publicerad 13 maj 2019
Handbollspelaren som åkt fast för kokain i blodet riskerar ett långt straff.
Handbollspelaren som åkt fast för kokain i blodet riskerar ett långt straff.

TV4 var i lördags först med att rapportera om det positiva dopningsprovet och Svenska handbollsförbundet har bekräftat uppgifterna.

Straffet för användning av kokain är normalt fyra års avstängning, men kan bli kortare om det finns förmildrande omständigheter, säger Tommy Forsgren, handläggare för dopningsföreteelser på Riksidrottsförbundet (RF).

Annons

Forsgren vill bara prata i generella termer, inte om det enskilda fallet, men gör en jämförelse med den norska längdåkaren Therese Johaug som efter flera turer stängdes av i 18 månader. Johaug åkte fast med det förbjudna ämnet clostebol som hon fick i sig via en läppsalva.

– Den substansen som brukades där, och den som omnämns nu, har båda en obligatorisk påföljd på fyra års avstängning. Men om man som i Johaugs fall kan göra troligt att bruket inte var avsett att vara prestationshöjande, vilket hon bland annat gjorde med hjälp av vittnesmål från läkare, så ramlar man genast ner till två år. Då är det från 24 månader ner till 12 månader, utifrån graden av försumlighet från idrottaren, säger Tommy Forsgren till TT.

Spelaren blev nyligen klar för en ny klubb från och med nästa säsong. Den nya klubben har ännu inte kommenterat misstankarna mot spelaren.

Hans nuvarande klubb har däremot stängt av honom tills vidare, och skriver på sin hemsida att man har rätt att avsluta kontrakt i förtid med spelare som bryter mot RF:s dopningsregler. Klubben betonar dock att man i form av arbetsgivare kommer att erbjuda honom stöd.

– Jag har gjort fel, det står jag för. Men så länge jag är under utredning och ärendet pågår kan jag inget annat säga än att jag är ångerfull, sade spelaren till Aftonbladet i lördags.

Det är nu upp till den misstänkte spelaren att meddela Riksidrottsförbundets dopningskommission om han vill få sitt B-prov analyserat samt om han vill ge sin bild av det som har hänt.

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons