Annons

Rögle BK – laget i många österleningars hjärtan

En helt vanlig lördagseftermiddag i november i Skillinge. De flesta passar på att ta det lugnt och njuta av helgens ledighet. De flesta, men inte alla.
Sport • Publicerad 17 november 2008
Bild till vänster: Rögle jublar efter 1-0 mot HV71. Bild ovan till höger: Fem timmar före nedsläpp är laddningen i full gång i Skillinge. Från vänster: Jörgen Persson, Åke Larsson och Bengt Andersson. Bild nedan till höger: På plats i Lindab Arena i Ängelholm och en förväntansfull stämning har infunnit sig. Från vänster: Tor Ekström, Bengt Andersson, Åke Larsson och Jörgen Persson. Bilder: Fredrik Sörensson
Bild till vänster: Rögle jublar efter 1-0 mot HV71. Bild ovan till höger: Fem timmar före nedsläpp är laddningen i full gång i Skillinge. Från vänster: Jörgen Persson, Åke Larsson och Bengt Andersson. Bild nedan till höger: På plats i Lindab Arena i Ängelholm och en förväntansfull stämning har infunnit sig. Från vänster: Tor Ekström, Bengt Andersson, Åke Larsson och Jörgen Persson. Bilder: Fredrik SörenssonFoto: 

Hemma hos Jörgen Persson har tre av bygdens mest fanatiska Röglesupportrar samlats för att företa en i den långa raden av hockeyresor till Ängelholm, förutom Jörgen själv Åke Larsson från Borrby och Bengt Andersson från Brantevik. Trots att det är fem timmar till första nedsläpp i matchen mot HV 71 har redan specialdesignade matchtröjor och kepsar tagits på. Är det matchdag så är det. Då ska det laddas i tid.

Man kan kanskefråga sig hur suget kring ett ishockeylag i nordvästra Skåne kan ge ringar på vattnet ända till Skillinge, Borrby och Brantevik.

Annons

- Jag kommer ursprungligen från Klippan och har haft Rögle i blodet ända sedan jag var barn. Det var många gånger som jag körde moppe de tre milen från Klippan till Ängelholm för att kolla på hockey. Jag flyttade ner på Österlen 1977 men intresset för Rögle har inte avtagit för det, berättar Bengt.

- Sedan 70-talet har jag åkt upp minst tre-fyra gånger per säsong för att titta på Rögles matcher. Det var tider när vi åkte upp åtta man i en Folkabuss. Sedan när jag jobbade för LM Ericsson i Saudiarabien satt jag som klistrad framför radion för att följa matcherna, säger Åke.

- Jag måste faktiskt erkänna att jag höll på Malmö fram till för fem-sex år sedan. Men när Tor kom in i bilden och sedan intresserade mig blev jag lika hängiven Röglesupporter som han, förklarar Jörgen.

Med Tor menar han Tor Ekström. Tor Ekström i Skillinge är den fjärde mannen i lördagens Röglesällskap. Men andra uppdrag gör att han den här gången anländer direkt till Ängelholm från Halmstad i stället.

Tor Ekström har ett företag som sponsrar Rögle BK. Det var Klas Hansson i Kivik som med sitt företag och sitt stora sponsorarrangemang fick Tor Ekström att tända på idén att sponsra Rögle. Och som Skillinge IF-fantast behövde Tor inte någon längre betänketid. Rögles färger är ju grönt och vitt, precis som Skillinges, och supporter hade Tor varit sedan 60-talet. Sponsrat har han gjort sedan 1998.

Klas Hansson var förut huvudsponsor till Rögle, värvad av dåvarande ordföranden Lennart Nordstrand, fungerade som matchvärd vid vissa hemmamatcher och hade hockeyspelarna på besök på Solevi i Kivik under flera somrar. Numera är både Klas och Tor "lagom" stora sponsorer och syns på var sin halvsida i Rögles programblad.

När vi sätter ossi bilen i Skillinge stoppas Rögles cd-skiva med kampsånger in i cd-spelaren innan vi ens hunnit lämna byn och sedan går den nonstop de 17 milen upp till Ängelholm. Tre olika låtar på repeat i två och en halv timme.

Men ingen klagar. Förstås.

Samtidigt rullas alla gamla minnesvärda Röglehistorier upp, spelare diskuteras, den senaste matchen avhandlas och förväntningarna inför kvällens match börjar göra sig gällande. En och annan grabbig vits vädras också. Den damfria miljön inbjuder liksom till det.

Vi är nummer två in bland bilarna på vår del av parkeringen utanför Rögles nybyggda arena. Nummer ett är Tor Ekström. Prydligt klädd i Rögletröja även han.

Annons

- Att jag fastnat för Rögle beror på att jag tycker att det är en klubb där det sportsliga vinner över pengarna. När man är här uppe känner man sig alltid hemma och välkommen. Det är det jag gillar med klubben. Plus att det är en klubb som står för offensiv idrott, säger Tor.

Det är dock inteslut med inslagen från Simrishamns kommun riktigt än. På väg in i arenan får vi syn på en gänglig gestalt, klädd i svart kostym och med hörsnäcka i örat. Vid en första anblick ser det ut att vara en hemlig agent från SÄPO och det är inte alldeles långt ifrån sanningen heller.

Det är nämligen Rögles säkerhetschef och arenaansvarige Arne Henriksson, ursprungligen från Järrestad men numera boende i Ängelholm.

- Jag fick jobb på F10 och flyttade hit 1966. Rögle har jag varit med i sedan 1967 med bland annat 30 år som massör och lagledare i junior- och A-laget. Kärleken till Rögle fick jag när jag såg en match mellan Rögle och Brynäs och den har stått sig nu i drygt 40 år. Jag blev heltidsanställd i klubben när F10 lades ner, berättar Arne.

Arne trivs med att vara spindeln i nätet i Lindab Arena och tycker att det är extra roligt att få byta några ord med gamla bekanta från sydöstra Skåne. Tor Ekström och Arne spelade till exempel handboll ihop i Österlens IK i unga år.

Nöjd med att sefolk från Österlen är även Rögles ordförande Kjell Nilsson.

- Jag tycker om att röra mig ute bland folk på arenan och prata både med supportrar och sponsorer. Det gläder mig mycket att vi har folk från sydöstra Skåne som visar sådant brinnande intresse för Rögle och att de väljer oss i stället för Malmö, säger Kjell.

Österlens kärlek till Rögle tycks alltså vara besvarad men heter man HV 71 och är regerande svensk mästare bryr man sig inte det minsta om sådant.

Rögle tar visserligen ledningen med 1-0 i början av den första perioden men fler hemmamål blir det inte den här kvällen. HV 71 gör 1-1 i power play sedan Rögle åkt på en feldömd utvisning och i andra perioden, också i numerärt överläge, dräller hemmalaget med pucken i egen zon och bjuder sina gäster på 1-2-målet.

Jörgen Perssonär den som är mest besviken efter slutsignalen.

Annons

- Det brukar vara bättre drag i klacken på ståplats än vad det var i dag. Ligger man bara under med 2-1 och det är tio minuter kvar så är väl det minsta man kan begära att publiken ger allt för sitt lag. Men det berodde kanske på att Kenny Jönsson inte var med. Han brukar kunna få med sig både sina medspelare och publiken, säger Jörgen och skruvar ner volymen när Rögles kamplåtar åter strömmar ut ur högtalarna i bilen.

Tor, Åke och Bengt är också lite uppgivna inför hemfärden men konstarerar ändå att HV 71 vann rättvist och att Rögle kan betydligt bättre än vad man visade den här gången.

Men säsongen är lång och det kommer fler hemmamatcher. Närmast väntar Modo på torsdag.

Hur det går i den matchen är omöjligt att avgöra på förhand men en sak är i alla fall säker.

Det kommer att finnas österleningar med ett brinnande Röglehjärta på plats!

Fredrik Sörensson fredrik.sorensson@allehandasyd.se
Fredrik Sörensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons