Rosenberg sköt Malmö i topp

Markus Rosenberg brände en straff men gjorde också två mål.
Det räckte till bortaseger med 2–1 mot Falkenberg och serieledning för Malmö FF.
Fotboll (TT) • Publicerad 5 maj 2019
Malmös Markus Rosenberg jublar efter sitt andra mål under söndagens fotbollsmatch mot Falkenbergs FF.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

MFF klev nu förbi IFK Göteborg högst upp i tabellen, men toppkonkurrenterna Djurgården och Elfsborg har en match mindre spelad.

Anfallsduon Marcus Antonsson och Markus Rosenberg visade direkt att det var ett bra val av Uwe Rösler att låta dem starta – efter att han hade bänkat båda senast mot Norrköping.

Antonsson hade redan hunnit med en farlig avslutning med huvudet när Markus Rosenberg nickade in 1–0 efter knappt sex minuter.

Arnor Traustasons inlägg var kort och precist. Rosenberg hade ett halvt mål att pricka i. Det gjorde han lätt.

Från lugnt till vilt firande

Men inga armar i luften, inget måljubel alls. Bara några lugna promenadsteg och till slut ett flyktigt leende mot omklappande lagkompisar.

Detta var ju inte första gången som Markus Rosenberg skickade in en boll i ett allsvenskt mål, utan den 79:e.

Men nästa gjorde honom mer uppspelt. I 25:e minuten assisterande han sig själv – med god hjälp av några gultröjade.

Rosenberg vann en kaptensnickduell mot Tibor Brink Joza. Bollen studsade mot Falkenbergs straffområde. Där var mittbacken Carl Johansson och målvakten Johan Brattberg inte överens vad som skulle göras.

Det slutade med en överrumplande bakåtpassning som Brattberg kom helt snett på med sin vänsterfot. Markus Rosenberg kilade emellan och rullade bollen i tomt mål.

Nu skrattade han och sprang i en båge med högerarmen och pekfingret i luften.

Straff i ribban

2–0-målet var nog inte likt något av hans tidigare 79 allsvenska mål.

Falkenberg visade även i denna match att de både vill och kan anfalla. Men tabelljumbon skapade sällan rejäla målchanser. Ett undantag kom just före paus när Karl Söderström nickade in reduceringen i närheten av krysset.

Tio minuter in i andra halvlek var det dags för Rosenberg igen. Han fixade fram en straffspark genom att panga bollen på Tobias Karlssons arm. Straffen dundrade han själv i ribban. Missen gjorde att det blev onödigt spännande på slutet.

Inhopparen Kirill Pogrebnyak hade ett jätteläge att kvittera på tilläggstid, men Johan Dahlin räddade.

På sydöstra kortsidan sjöng de ljusblå supportrarna och höll igång i stort sett oavbrutet under 90 minuter. Kanske hade någon av dem smakat på folkölet som faktiskt säljs på Falcon Alkoholfri Arena.

Inte helt fullt på läktarna, men väl ett nytt publikrekord på 5 252 åskådare.