Annons

Ryttarstjärnor till Bollerup

Sveriges mest kända ryttarpar representerar snart en sydöstskånsk klubb. Efter årsskiftet tävlar Lisen Bratt-Fredricson och Peder Fredricson för Bollerups rid-och körklubb.
Sport • Publicerad 20 november 2002

Det är två tunga värvningar som kan få ridsporten att blomma ut på hela Österlen. - Det är väl lite det vi hoppas på. Vår uppfattning har hela tiden varit att det hänt lite mer inom ridsporten på västsidan och att det på Österlen handlat mer om uppfödare än om sportryttare. Förhoppningsvis kan vi bidra till att utveckla sporten här nere, säger Peder Fredricson till YA från en hotellreception i Argentina. Paret är på väg hem efter att ha gjort succé i det argentinska hoppderbyt. Peder vann på Laico (en häst han fick låna på plats) och Lisen kom tvåa på sin valack Graal. Peders förstapris? En bil? - Det är inte ofta jag vinner över Lisen, det brukar ju vara tvärtom. Men hon får säkert låna bilen, säger han och skrattar. I dag kommer de hem till Grevlundagården mellan Vitaby och Bästekille, dit paret flyttade i somras. Kring årsskiftet väntas anläggningen bli helt komplett med stall och ridhus och då kan alla hästarna flytta in. Redan i somras avslöjade Lisen och Peder i en YA-intervju att de skulle vilja representera en lokal förening. Sedan dess har det förts en diskussion med "lite olika klubbar" och till sist föll valet på Bollerup. - Det var inget svårt val. Sedan tidigare känner vi Torsten Eliasson som jobbar där och Bollerup var den klubb som var mest aktiv i diskussionerna. Att välja en lokal klubb kändes helt naturligt, säger Peder. Vad klubbytet får för effekter återstår att se - men förhoppningar och ambitioner saknas inte. - Vi har våra egna företag att driva i första hand men det ska bli kul att hjälpa till på olika sätt; hålla lite föredrag, inspirera ungdomar och komma med lite synpunkter. Bollerup har ett bra ridhus så på sikt hoppas vi kunna arrangera en tävling. Det finns helt klart bra utvecklingsmöjligheter. Daniel Moell, ordförande i Bollerups rid- och körklubb, är mycket belåten med att kunna välkomna det kända ryttarparet. - Det blir ett utmärkt tillskott. Vi är självfallet glada över att de valde vår förening men framför allt för att de flyttade hit. Här har varit lite tomt men med två så stora profiler kan intresset öka. Våra elever ser upp till dem och kan säkert få värdefulla tips, säger Daniel Moell. - Vd vi kan erbjuda är bra ridmöjligheter om de vill komma hemifrån någon gång. Vi kan också ställa upp med lokala tävlingar där de får tillfälle att prova sina unghästar. Paret Bratt-Fredricson har tidigare representerat Strömsholms Ridsportförening men kommer från och med årsskiftet att tävla för Bollerup. Båda ryttarna har tagit sikte mot OS i Aten 2004.

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons