Annons

JVM-stoppade Eklund: "Känns lite märkligt"

Frisk nog för att spela i SHL – men inte för att åka till junior-VM.
William Eklund var tillbaka efter sin coronasjukdom när Djurgården besegrade Örebro med 5–2 i SHL. Comebacken kom innan det svenska laget ens åkt i väg till JVM.
Ishockey • Publicerad 10 december 2020
William Eklund gjorde comeback efter coronafrånvaron och stod för en assist i Djurgårdens segermatch över Örebro.
William Eklund gjorde comeback efter coronafrånvaron och stod för en assist i Djurgårdens segermatch över Örebro.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det svenska JVM-laget har drabbats av rena coronakaoset inför junior-VM i Kanada den 25 december-5 januari. Åtta spelare och ledare, däribland förbundskaptenen Tomas Montén, har testat positivt för covid-19 och får inte åka med till JVM.

Eklund testade positivt först av alla, i slutet av november. Enligt reglerna, fastställda av kanadensiska myndigheter, får man inte ha varit sjuk i corona 14 dagar före avresan till JVM, för svensk del på söndag.

Annons

I Sverige är Folhälsomyndighetens råd halva tiden.

– Det var en dag för sent jag blev sjuk och det är sånt som händer. Det är inget jag kan påverka, men det är klart att det känns lite märkligt, säger Eklund.

Snabb poäng

Han får i stället vara hemma och försöka lyfta Djurgården i tabellen. Det har gått rätt bra för laget på sistone. Segern över Örebro var den sjunde raka på hemmaplan och den sjätte på de sju senaste i SHL.

Trots att Eklund, höstens stjärnskott i Djurgården, varit borta ett tag tog det bara drygt fyra minuter innan han noterat sig i målprotokollet. Eklund hade andraassisten till Tom Nilssons ledningsmål på styrning. Det var Eklunds 13:e poäng (7+6), näst bäst i Djurgården.

– Det var en skön start, det kändes bättre och bättre ju längre matchen gick. Jag har tappat litegrann, nu efteråt är man tröttare än vanligt. Det var skönt att få en genomkörare och få upp flåset, säger han.

"Hur långt som helst"

Örebro dominerade kraftigt i andra perioden, vann skotten med 22–6, men Djurgården gick från 1–0 till 3–1.

Bobby Nardella och Tom Wandell gjorde hemmamålen, Emil Larsson Örebros.

– Vi gör många detaljer bra, men vårt powerplay är för trubbigt, säger Örebrotränaren Niklas Eriksson, vars lag hade tre raka numerära överlägen i mittperioden och sex totalt i matchen utan att få utdelning, till C More.

Hemmamålvakten Mantas Armalis storspelade, är i kanonform och har vunnit i sina sex senaste starter. Han räddade 34 av 36 skott.

I sista perioden reducerade Robin Kovacs för Örebro, men hemmalaget gjorde de två sista målen i tom kasse genom Manuel Ågren och Linus Andersson.

Annons

William Eklund tror, trots coronakaoset, att hans kompisar i Juniorkronorna kan göra ett bra JVM.

– Jag tror de kan gå hur långt som helst. De har den skickligheten, jag önskar dem bara lycka till, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons