unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Franssons sena mål ger Norrköping hopp

Tre poäng var på väg in.
Då forcerade IFK Norrköping in kvitteringen som ger fortsatt hopp om att haka på Malmö FF i guldstriden.
Det allsvenska mötet på Östgötaporten slutade 1–1.
Alexander Franssons sena kvittering räddade en poäng i 1–1-mötet med Malmö FF.
Alexander Franssons sena kvittering räddade en poäng i 1–1-mötet med Malmö FF.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

På torsdag, i den tredje kvalomgången mot Lokomotiva Zagreb, kan MFF nå playoff till Europa League, på söndag väntar Häcken i det allsvenska toppmötet.

Det är ingen rast, ingen ro.

– Det är mycket press på spelarna generellt efter en tuff match i torsdags (2–0 mot Honved i EL-kvalet). Vi löste det taktiskt i en svår match, men kunde ha agerat bättre vid kvitteringen, säger Jon Dahl Tomasson.

Malmö FF har inte vunnit på fyra matcher i allsvenskan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

– Man får tänka på att vi samtidigt spelar i Europa. Jag tycker att vi gör en fantastisk match i dag och är jättenöjd med spelarna.

Norrköping ledde ett tag serien med sju poäng – och fram till Franssons kvittering var avståndet till ledande Malmö FF uppe i tvåsiffrigt, elva poäng. Nu är det fortsatt åtta och med nio omgångar och 27 poäng kvar att spela om finns en realistisk chans att haka på i kampen om Lennart Johanssons pokal.

Profiler saknades

Två av allsvenskans främsta profiler missade matchen:

+ En lättare ljumskskada stoppade Norrköpings Christoffer Nyman, skytteligaledare tillsammans med Elfsborgs Jesper Karlsson på elva mål.

Managern Jens Gustafssons lösning? Pontus Almqvist sattes ensam på topp i ett 4–5–1-system.

+ Malmö tog inga risker med danske mittfältaren Anders Christiansen med tanke på det täta matchandet. Christiansen missade sin tredje raka match.

– Han var med och tränade i går, men det var inte tillräckligt bra. Vi får se om han kan spela på torsdag, säger Tomasson.

Malmö FF är väldigt mycket effektivare och framgångsrikare med Christiansen. Det visar statistiken. Men det går att vinna även utan honom. Det visade MFF mot Honved i torsdags – och såg länge ut att göra mot Norrköping.

Franz Brorsson ledningsmål från den 50:e minuten stod sig ända fram till Alexander Fransson kvittering i den sista ordinarie minuten.

– Vi kan göra det bättre där, säger Tomasson.

Thern brände jätteläge

Matchen kunde ha fått en helt annan gång om Simon Thern inte bränt friläget med Marko Johansson före pausen. Den mesta omtalade händelsen de första 45 var annars Ola Toivonens armbåge i ansiktet på Eric Smith. Domaren Andreas Ekberg nöjde sig med att varna MFF-kaptenen.

Toivonens agerande var fegt, fult och farligt. Men han kan spela boll också, den före detta landslagsstjärnan. Som när han bröstade ned Arnor Traustasons inlägg till Isaac Kiese Thelin, vars avslut gick i stolpens insida och sedan gav Malmö hörnan (Erdal Rakip) som Franz Brorsson oattackerad tryckte in.

MFF matade på för "tvåan" mot ett allt mer statiskt Norrköping, som inte hittade vägar genom och förbi MFF:s starka defensiva kollektiv.

Den nödvändiga injektionen kom med Sead Haksabanovics inhopp med 20 minuter kvar – och med målfarlige mittbacken Rasmus Lauritsen uppskickad på topp.

Forceringen lyckades

Norrköping chansade i en nödvändig forcering. Det höll på att ge snabb utdelning, men Marko Johansson lyckades styra undan Haksabanovics överraskande skott.

Sedan tryckte Fransson in kvitteringen på Haksabanovics hörna i slutminuten. En viktig poäng – inte minst mentalt – räddades.

– Spelarna slet och jag är stolt över deras inställning. Att vi kan få till en slutforcering är något vi ska ta till oss. I dag uppträder vi moget, som om vi är tio år äldre än vi är, säger Jens Gustafsson.