Annons

SHL-klubbar sänker löner

Både Brynäs och HV71 sänker lönerna för spelare och personal till följd av coronakrisen. Gävleklubben säger dessutom upp tio personer.
"Det här är Brynäs största ekonomiska utmaning någonsin", säger ordföranden Jürgen Lorenz på klubbens webbplats.
Ishockey • Publicerad 16 december 2020
HV71 och Brynäs genomför lönesänkningar för att rädda sin ekonomi. Arkivbild.
HV71 och Brynäs genomför lönesänkningar för att rädda sin ekonomi. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

SHL-klubbarna blöder ekonomiskt till följd av coronapandemin och spel inför tomma, eller nästintill, läktare. Brynäs har under hösten flaggat för ett ekonomiskt besparingsprogram. Nu är det klart.

Tio tjänster kapas bort och samtliga anställda med en månadsersättning på över 25 000 kronor kommer att få en tioprocentig lönesänkning. Kontraktsbundna spelare och ledare avstår dessutom en stor del av sina bonusar.

Annons

Lönesänkningarna gäller i ett första skede i 90 dagar.

Klubben skriver att besparingarna ligger på mellan fem och sex miljoner kronor. Brynäs har budgeterat en förlust för säsongen på 37 miljoner kronor, nu är prognosen i stället minus 32 miljoner.

"Föreningen arbetar intensivt med att övervintra nuvarande säsong med en likviditet som fortsatt ger oss förutsättningar att bedriva verksamheten till nästa säsong. Parallellt med det behöver vi redan nu vidta åtgärder för att anpassa Brynäs IF till den nya verklighet som väntar när vi ska gå in till kommande verksamhetsår", säger Jürgen Lorenz.

HV71 preciserar inte hur stora lönesänkningarna blir, men klubbdirektören Agne Bengtsson säger på klubbens webbplats att besparingen handlar om "miljonbelopp". Även styrelsen avsäger sig delar av sina arvoden.

HV71 skriver att klubben också valt att inte ersätta personal som valt att sluta, vilket i dagsläget handlar om sju tjänster.

Tidigare under hösten har Leksand, Djurgården och Färjestad infört lönesänkningar för spelare och personal.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons