Annons

Hjärtopererad Menning rörd efter VM-silvret

I slutet av förra året opererade Petter Menning hjärtat.
På söndagen tog den svenske kanotisten VM-silver på K1 200 meter.
Kanot • Publicerad 7 augusti 2022
Petter Menning. Arkivbild.
Petter Menning. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

VM-finalen i Kanada blev en rafflande historia.

Menning hade medaljkänning från mitten av loppet och stod för en stark avslutning innan han passerade mållinjen.

Annons

Det räckte inte för guldet, men det räckte till ett VM-silver, 28 hundradelar bakom spanjoren Carlos Arévalo som tog guldet.

– Det är klart att när jag är så nära så vill jag åt guldet, men jag känner mig väldigt tacksam över att vara här och slåss om det och kunna ta med ett silver hem. När jag stod på prispallen fick jag hålla tillbaka tårarna. Det blir lite känslosamt, säger en rörd Menning.

Det är inte bara kärleken till sporten som gjorde att Menning fick hålla tillbaka tårarna.

Det finns andra anledningar också, anledningar som hade kunnat sätta stopp för karriären.

"Fick hjärtrusningar"

– Jag opererade hjärtat i slutet av förra året, det var en förutsättning att det skulle gå bra för att jag skulle kunna fortsätta. Jag har kämpat otroligt hårt för att bara kunna fortsätta göra det här. Jag och min fru Evelina (som dessutom är hans tränare), vi vill det här båda och vi kämpar hårt för att kunna göra det.

– Det betyder mycket och jag använder det innan loppen också, det blir som ett bränsle. Det är inte för att tvinga mig att vara här som jag är här, det är jag själv som vill det otroligt mycket och jag känner mig bara tacksam över att få vara här och fortsätta med den här sporten så länge jag fortsätter att tycka om det.

En känslosam Menning samlar sig.

– Jag fick hjärtrusningar som gjorde att jag egentligen inte kunde genomföra träningen på det sättet som jag behövde göra. Jag fick avbryta träningarna och då gick det att göra ett ingrepp där man fryser signaler inne i hjärtat. Kontentan är att jag nu kan träna den träning som jag behöver göra igen.

– Det var ett medfött hjärtfel som vi fick hjälp med. Det var inte heller säkert hur det skulle bli efter det. Det har varit en väntan och längtan och nu är jag här – och återigen uppe på pallen på den största tävlingen. Det blir känslosamt.

Hem och krama om familjen

TT: Fanns det någon risk att du inte kunde komma tillbaka till eliten igen?

Annons

– Förhoppningen var väl ganska stor att det skulle bli bättre, men vi visste inte det. I dag känns det bra, jag var borta ett par veckor från träning men sedan var det en anpassningsperiod där som jag kände mig ganska svag egentligen.

– Men sedan, sakta men säkert, har jag byggt upp det igen och nu så är jag stark och det är en väldigt skön känsla att sikta mot något, att verkligen vilja det och göra allt som krävs för att göra det. Jag är tacksam nu när jag sitter här i skuggan under ett träd i Kanada. Nu vill jag hem och krama om familjen.

Silvret var Mennings femte VM-medalj i karriären på K1 200. 2013 tog han VM-guld, 2014 silver och 2015 brons innan han åter tog silver 2021. I fjol kom han även sexa på OS i Tokyo.

Härnäst väntar EM i München om ett par veckor.

– Många av de bästa i världen är från Europa. Jag siktar på att göra mina bästa lopp där också. Det blir spännande, säger Menning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons