Annons

Simrishamns hockeystjärna

När Martin Arenlind, 36, växte upp i Simrishamn blev två av hans bästa kompisar elitspelare i fotboll och bordtennis. Först när Martin hade fyllt 24 år hittade han en verksamhet som han blev landslagsman i. Nämligen bordshockey! I helgen deltar han vid Europamästerskapen i Riga.
Sport • Publicerad 5 juni 2014
Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Martin Arenlind från Simrishamn är både spelare och förbundskapten för det svenska landslaget i bordshockey.
Martin Arenlind från Simrishamn är både spelare och förbundskapten för det svenska landslaget i bordshockey.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Martin Arenlind är inte något speciellt vanligt förekommande namn på våra sportsidor.

Det beror på två saker.

Annons

Dels är det 18 år sedan han lämnade Simrishamn för att studera i Lund. Numera bor han i Veberöd.

Dels har han gjort karriär inom – bordshockey.

I sydöstra Skåne har vi redan några ”kälkkronor”, som bland annat har deltagit i Paralympics.

Nu kan vi alltså även presentera en ”bordskrona”.

EM i Riga

Martin Arenlind är spelade förbundskapten för den svenska trupp på elva spelare, som i helgen deltar vid Europamästerskapen i Riga, Lettland.

– Jag har några försmädliga fjärdeplatser från tidigare mästerskap. Förhoppningen den här gången är att komma hem med en medalj, säger Martin, som inte har lika stora förhoppningar på det individuella spelet.

– Nej, jag tränar för lite för att kunna matcha Europas toppspelare. Min ranking är 41 i Europa och skulle jag komma bland de 24 bästa har jag gjort det riktigt bra, säger han.

Duktiga kompisar

Under uppväxten i Simrishamn var Martin bästa kompis med Markus Nilsson och Andreas Ohlsson. Markus blev allsvensk fotbollsspelare i Kalmar FF, medan Andreas gjorde elitkarriär i bordtennis. Martin spelade framförallt badminton i Österlens BMK och fotboll i Gröstorps IF – men karriären tog aldrig fart.

Annons

Vann turnering

Flera år senare, när Martin jobbade på Ericsson i Lund, deltog han i en bordshockeyturnering som ett konsultbolag hade bjudit in i. 80 spelare var med i turneringen – och Martin vann!

– Förstapriset var att få möta Jörgen Sundqvist, som var en av världens bästa spelare. Efter 30 sekunder hade han gjort tre mål på mig. Jag blev otroligt imponerad men också triggad att spela mer. Jag gick med i en klubb i Lund och på den vägen är det.

För två år sedan tog Martin SM-guld i lag och har som bäst ett silver och två brons från olika World tour-tävlingar. Men han är inte beredd att göra den satsning som krävs för att nå den yppersta toppen.

– Då krävs det mycket mer träning. I länder som Ryssland och Lettland finns det många professionella spelare och där är bordshockey riktigt stort. Jag tror att sex av de tio bästa på världsrankingen är ryssar, säger Martin.

Som alltså inte räknar med någon framskjuten individuell placering i Riga.

Däremot är han landslagsman.

I motsats till sina kompisar från ungdomsåren i Simrishamn...

Maria Sällberg
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons