Annons

Sjöbo IF backar om VM

Sjöbo IF hade planerat för VM-fester på idrottsplatsen.Nu gör klubben helt om.– Vi vågar inte ha några offentliga visningar, suckar Jörgen Andersson i Sjöbo IF:s fotbollssektion.
Sport • Publicerad 7 juni 2006
Fotboll på tv är kul. Allra helst om man ser matcherna i sällskap. Men nu har många klubbar blivit skrämda och dragit tillbaka sina planerade arrangemang. En av dessa klubbar är Sjöbo IF. ARKIVBILD: PRB
Fotboll på tv är kul. Allra helst om man ser matcherna i sällskap. Men nu har många klubbar blivit skrämda och dragit tillbaka sina planerade arrangemang. En av dessa klubbar är Sjöbo IF. ARKIVBILD: PRBFoto: 

Sjöbo IF är långt i från ensam om att hålla en låg profil när det gäller storbildsvisningar från fotbolls-VM.

YA-sporten har varit i kontakt med restauranger och barer som i ett tidigare skede marknadsfört sina VM-sändningar – men som plötsligt intagit en försiktig hållning.

Annons

I stället för att passa på att marknadsföra sina tillställningar i media vill man helst inte prata alls... Anledningen är att TV 4 hotat att stämma näringsidkare som har i avsikt att tjäna pengar på VM-sändningar. TV 4 vill skriva avtal och har redan dragit restaurangkedjan O’Learys inför rätta.

– Vi har hört ryktas att det skulle kosta 15 000 kronor att få köra vårt koncept och det är inga pengar som vi vågar riskera. Därför ligger vi lågt. Vi har dragit ner affischer och ska plocka bort informationen från hemsidan, säger Jörgen Andersson i Sjöbo IF.

Men det stora partytältet på idrottsplatsen har väl satts upp med tanke på VM?

– Inte enbart. Vi kommer att ha stor nytta av tältet när vi arrangerar fotbollsskolan för 120 knattar. Vidare kommer bingosektionen att använda tältet och så ska vi ha servering i det i samband med vissa derbymatcher, berättar Jörgen.

Men vad händer på idrottsplatsen under fotbolls-VM?

– Vi har planerat några grillkvällar för Sjöbo IF:s medlemmar när Sverige spelar. Men det blir inga offentliga visningar från VM.

Han tycker att det är en trist situation som Sjöbo IF och massor av andra ideela föreningar har hamnat i. Fotbollen är en förenande faktor och tanken var att skapa lite blågul festyra kring de svenska matcherna. Dessutom skulle det kunna ge lite klirr i kassan.

– Vi har varit inne på nätet och sökt information om vilka regler som egentligen gäller när det gäller sändningsrättigheterna från VM. Men vi har inte blivit så värst mycket klokare av det. Kanske befinner man sig som ideel förening i en gråzon, säger Jörgen. SVT och TV 4 äger de svenska rättigheterna till att visa fotbolls-VM tillsammans. Först krävde de gemensamt betalt för att visa matcherna. Efter att kulturminister Leif Pagrotsky konstaterat att dagens regelverk inte ger SVT utrymme att ta betalt överlät bolaget sin del av rättigheterna till TV 4.

Och det är TV 4 som nu gett många föreningar, restauranger och barer skrämselhicka.

Jan Ohlsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons