Sju ryssar i topp – Bolsjunov vann igen

Alexander Bolsjunov vann på nytt och följdes av fyra landsmän. Den ryska dominansen var mer eller mindre total på herrarnas 15 kilometer fri stil i Toblach.
Bäste svensk på den fjärde etappen av Tour de Ski: Oskar Svensson på 19:e plats.
Skidor • Publicerad 5 januari 2021
Rysslands Alexander Bolsjunov dominerar Tour de Ski stort så här långt.
Rysslands Alexander Bolsjunov dominerar Tour de Ski stort så här långt.Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

När Norge tackade nej till att köra Tour de Ski talade mycket för att Ryssland skulle dominera den klassiska längdtävlingen på herrsidan. På tisdagens fjärde etapp, 15 kilometer fri stil i italienska Toblach, blev det också rena rama ryska skidmästerskapen.

Storfavoriten Alexander Bolsjunov vann inte oväntat sitt tredje raka lopp i touren, och det var ryssar även på platserna två, tre, fyra, fem, sju och åtta. Vore det inte för fransmannen Maurice Manificat hade det varit Ryssland på de sju främsta placeringarna.

Denis Spitsov, 8,3 sekunder bakom, och Ivan Jakimusjkin, +13,9, gjorde Bolsjunov sällskap på pallen medan Alexej Tjerovtkin och Artem Maltsev fullbordade den ryska femlingen.

Bakom den ryska dominansen hängde Calle Halfvarsson inledningsvis med bra i täten men tappade successivt mot de bästa. I mål var han till slut 20:e man, 1.11,9 bakom Boljsunov. Oskar Svensson blev bäste svensk på 19:e plats, sju tiondelar före Halfvarsson.

Fakta: Tour de Ski, herrar