Annons

Skadedrabbad jättedansk klar för YIF: ”Hans storlek är intressant”

YA såg honom skymta förbi på en träning för två veckor sedan men den gången ville Ystads IF inte berätta vem spelaren var.
Nu har den ”mystiske jätten”, 2.06-metersdansken Knud Ronau Larsen, skrivit ett tvåårskontrakt med YIF.
– Hans storlek och fysik är intressant för oss, säger Marcus Lindgren, sportsligt ansvarig i YIF.
Handboll • Publicerad 5 mars 2020
2.06 meter lång och 116 kilo tung är Knud Ronau Larsen som blir mittsexa och försvarskugge i Ystads IF kommande säsong.
2.06 meter lång och 116 kilo tung är Knud Ronau Larsen som blir mittsexa och försvarskugge i Ystads IF kommande säsong.

I förrgår presenterade YIF sitt första nyförvärv på positionen mittsex: Christoffer ”Krall” Svensson från IFK Ystad

Här kommer nästa spelare på samma position: Knud Ronau Larsen.

Annons

Dansken är 17 centimeter längre, 21 kilo tyngre och fem år yngre än ”Krall”.

Just längd och vikt spelade stor roll för YIF, när man valde att kontraktera dansken, som med all sannolikhet blir den längsta spelaren i handbollsligan nästa säsong.

– Jag ser många fördelar med hans fysik, det sticker jag inte under stol med. Sedan är ju en så stor spelare inte lika rörlig som en mindre spelare, men den biten kan vi säkert utveckla hos honom, säger Lindgren

– Jag tycker också det är viktigt att vi får in flera olika spelartyper på samma position, det ger tränaren Oscar Carlén fler möjligheter att förändra spelet, tillägger han.

Trots att Knud bara är 22 år hade han spelat elithandboll i Team Helsinge, GOG Håndbold och Nordsjälland Håndbold, innan storklubben Aalborg värvade honom 2018.

Tiden i storklubben Aalborg blev emellertid inte vad mittsexan hoppats på. Redan i januari 2019 skadade han sig och har knappt spelat sedan dess. Nu är han emellertid tillbaka i träning och skadan har inte avskräckt Ystads IF.

– Vi tog hit honom på en träning för att bilda oss en egen uppfattning och det utföll till belåtenhet. Knud har också genomgått en hälsokontroll som visade att han är helt återställd, säger Marcus Lindgren

När YA frågar vilken skada det handlar om väljer Lindgren att inte svara.

– Jag uttalar mig inte om det. Det är upp till vårt medicinska team att göra det.

Du har tidigare pratat om skador – är det här ett nytt förhållningssätt?

Annons

– Det är så vi har lagt upp det – att det är vårt medicinska team som har ansvaret för dessa frågor. Spelarna är också patienter som har sekretess, så jag uttalar mig inte.

Samma förhållningssätt har inte Champions League-klubben Aalborg Håndbold. På sin hemsida kommunicerar Aalborg med sina fans på ett öppet sätt och skriver om den korsbandsskada som Knud drabbades av i en träningsmatch i januari 2019.

”I årets första kamp hände det värsta. Efter en närkamp föll han i golvet och tog sig för knäet. Det gjorde verkligen ont att få resultatet från röntgen. Vi hade stora förväntningar på att han skulle bidra resten under säsongen – och så händer det här”, säger klubbdirektören Jan Larsen.

När Knud Ronau Larsen kom till Aalborg fick han ägna flera månader åt att bli kvitt en fotskada. Han hade precis blivit återställd när knäet pajade.

– Knud har haft otur, men nu är han helt återställd och vi tror mycket på honom, säger Marcus Lindgren.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons