Annons

Skattesmäll för HIF och Henke

Skatteverket kräver Helsingborgs IF:s anfallsstjärna Henrik Larsson på över 800 000 kronor i extra skatt. Myndigheten anser att det begicks fel i samband med "Henkes" återkomst till den skånska fotbollsklubben 2006.
Sport • Publicerad 6 november 2008
Henrik Larsson. Bild: Scanpix
Henrik Larsson. Bild: ScanpixFoto: 

I samband med övergången betalade klubben drygt 920 000 kronor till en fotbollsagent. HIF anser att agenten arbetade för klubben, medan Skatteverket anser att agenten arbetade för Larsson. Därmed borde Larsson själv ha betalat summan. Verket har nu höjt Larssons beskattningsbara inkomst för 2006 med 920 000 kronor och dessutom påfört en extra straffskatt på cirka 370 000 kronor.

Enligt Aftonbladet tänker Larsson överklaga beslutet.

Annons

Samma år - 2006 - medverkade Henrik Larsson i tv-reklam för Länsförsäkringar. Ersättningen för den insatsen gick till HIF, som anser att man som ideell förening inte ska behöva betala någon skatt på pengarna. Men Skatteverket gör en annan bedömning och har beslutat att höja klubbens beskattningsbara inkomst med 1,9 miljoner kronor.

- Det är rätt grumliga bedömningar om vad som är rätt och fel i de här fallen, säger Krister Azelius, sekreterare i HIF:s styrelse.

Han anser att klubben ska överklaga Skatteverkets beslut till länsrätten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons