Annons

”Skinkan” sluter cirkeln – klar för moderklubben

Han har varit en av sydöstra Skånes mest notoriska målskyttar de senaste decenniet. Det såg dock länge ut som att Mattias ”Skinkan” Andersson hade satt sina sista balja. Men suget kom tillbaka, och nu väljer Andersson att krama ut det sista ur fotbollskarriären genom att vända hem till moderklubben IFK Ystad.
– Jag vill få ett värdigt slut på karriären, säger ”Skinkan”.
Ystad • Publicerad 4 december 2020
Mattias ”Skinkan” Andersson, här i Köpingebro IF:s tröja, återvänder till IFK Ystad.
Mattias ”Skinkan” Andersson, här i Köpingebro IF:s tröja, återvänder till IFK Ystad.Foto: Mark Hanlon

Mattias Andersson tillhörde förra året Svenstorps IF, men det blev bara tre matcher innan skador ställde till det. Efter säsongen var Andersson i valet och kvalet om han skulle lägga skorna på hyllan. Men ett halvår utan fotboll väckte suget för den notoriska målskytten.

– Jag kände det när jag varit ifrån det ett tag, att suget finns där. Så det var faktiskt jag som tog kontakt med IFK. Jag spelade ändå där från det att jag var fem till femton, och det är många som jag spelade med i pojklaget när jag var ung som är där nu. Så det känns kul att vara tillbaka, säger Andersson.

Annons

IFK Ystad var snubblande nära att gå upp till division 4 förra året. Men en svag avslutningsmatch mot värsta rivalen Ystads IF i sista seriematchen grusade planerna på en direktplats upp, och i det efterföljande kvalet blev det respass mot Helsingborgs AIS, med färre gjorda bortamål. Tanken är att avancemanget ska bli verklighet kommande säsong istället.

- Målsättningen från klubben är att vinna serien. Som jag förstått det så tycker de att de borde gjort det redan förra året. Men de gjorde säsongens sämsta match i sista matchen mot YIF.

– Det är lite det som känns kul att komma hit också. Det finns en liten revanschlusta i laget, och jag har en jävla vinnarskalle. Förhoppningsvis kan jag bidra med mina kvalitéer och hjälpa laget att gå upp. Det hade varit ett värdigt avslut, säger Mattias.

”Det finns en liten revanschlusta i laget, och jag har en jävla vinnarskalle. Förhoppningsvis kan jag bidra med mina kvalitéer och hjälpa laget att gå upp.”
Mattias ”Skinkan” Andersson

Det är dock långt dit. Just nu är ligger all fotbollsverksamhet i stand by i väntan på att coronautbrottet ska bedarra. Sen väntar en lång försäsong, något som inte låter lockande för ”Skinkan”.

– Nä, när det är dags för vinterträningen så börjar man ju undra varför man håller på med detta. Men det är värt det när säsongen väl drar igång. Men just nu kan vi ju inte träna alls.

Kommer du hålla till i slingan fram tills att ni kan börja träna?

– Alltså, jag har ju inte spelat fotboll på ett tag. Och nu har jag ju tiden att komma igång lite själv, så det är väl tanken. Men det gäller att ta sig över den tröskeln, säger Mattias Andersson.

Niclas LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons