Annons

Skyttekungen André!

Helgens SM i falling target i Ystad blev en stor succé för Sjöboskyttarna som tog såväl guld som silver.
Sport • Publicerad 23 november 2008
SM-finalen blev ett rejält lyft för Helena Larsson, Gullabo, som vann i överlägsen stil och firades enligt alla konstens regler. I finalen besegrades Anna Norrman, I16/LV6, med 9–7.
SM-finalen blev ett rejält lyft för Helena Larsson, Gullabo, som vann i överlägsen stil och firades enligt alla konstens regler. I finalen besegrades Anna Norrman, I16/LV6, med 9–7.Foto: 
André Lindgren, Sjöbo Ungdomsskyttegille, sköt felfritt och blev en värdig riksmästare när Österporthallen förvandlades från handbollsnäste till skyttemekka i dagarna tre. Bild: Sprisse Nilsson.
André Lindgren, Sjöbo Ungdomsskyttegille, sköt felfritt och blev en värdig riksmästare när Österporthallen förvandlades från handbollsnäste till skyttemekka i dagarna tre. Bild: Sprisse Nilsson.Foto: 

Sjöbokillen André Lindgren tog sig till riksmästerskapsfinal på yttersta mandat i helgens SM-tävlingar i falling target i Österporthallen - men väl där visade han ingen nåd. 13-årige André missade inte ett enda skott på vägen från åttondelsfinal till finalen, och en värdigare riksmästare är omöjligt att finna

- André sa faktiskt innan finalen att han kände på sig att det kunde bli en medaljplats, så det var kul att det höll. Han var mycket jämn och fokuserad i skyttet, och att sätta alla skott är väldigt imponerande, hyllade Janne Bohman i arrangörsstaben.

Annons

Guldmedaljören själv verkade inte vara tagen av stundens allvar. André såg hur lugn och cool ut som helst på hela resan fram till finalsegern.

- Jag var faktiskt inte nervös alls, sa han själv efter den stora triumfen. Det var dock inte långt ifrån att det inte blivit någon final alls för Andrés del. I kvalet satte han nämligen 38 av 40 skott vilket räckte till en 12:e plats. Men hade han missat ytterligare ett skott så hade han hamnat utanför finalfältet - så jämnt var det!

Men i finalen kunde ingen hålla jämna steg med André. När andra skyttar drog iväg sina skott direkt efter signalen tog André god tid på sig och väntade in det rätta tillfället att avlossa bössan.

Medveten taktik eller tillfällighet?

- Det blev bara så. Det tar lite längre tid för mig att sikta in mig, sa "skyttekungen", som också fick en silvermedalj med sig hem från lagtävlingen, tillsammans med klubbkompisarna Ronja Nord-Schönbeck och Emil Sjöstedt i Sjöbo Uskg. Trion slutade faktiskt på samma poäng som ettan Gullabo, men sistnämnda lag hade högsta indivuella poäng.

Ronja Nord-Schönbeck tog sig liksom lagkamraten André till RM-åttondelsfinal, men här tog det stopp mot duktiga Jessica Kvint som sköt fullt.

Det var emellertid inte bara Sjöboskyttarna som visade framfötterna - hemmahoppen från Ystad ville också vara med i leken. Bäst gick det för Viktoria Hansen som såg ut att gå mot en plats i finalen efter fyra omgångar, men ett par kostsamma missar skickade ned talangen till 18:e platsen och hon missade final med minsta möjliga marginal.

- Men var så säkra på att ni kommer få höra mer om Viktoria, det är bara hennes andra eller tredje säsong i stående och redan nu är hon så här bra, myser Janne Bohman. Ystadtjejerna Ellen Olsson och Lotta Svensson gjorde också bra ifrån sig, men deras 37 poäng räckte tyvärr inte till final.

Nämnas kan att Helena Larsson, Gullabo, vann "stora" SM-finalen i överlägsen stil. JSM-guldet gick till klubbkamraten Elin Karlsson och hade det inte varit för en viss André Lindgren så hade Gullabodominansen varit total i arrangemanget som flöt på smidigt och effektivt.

Sören Simonsen
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons