Annons

Slår tillbaka: "Vidtagit åtskilliga åtgärder"

Riksidrottsstyrelsen stoppar det ekonomiska stödet och hotar med uteslutning.
Men Svenska taekwondoförbundet slår tillbaka mot kritiken.
Taekwondo • Publicerad 2 december 2021
Sammi Kaidi, ordförande i Svenska taekwondoförbundet. Arkivbild.
Sammi Kaidi, ordförande i Svenska taekwondoförbundet. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Under torsdagen meddelade Riksidrottsstyrelsen (RS) att man tagit det historiska beslutet att stoppa utbetalningar av ekonomiskt stöd till Svenska taekwondoförbundet.

– Vi tycker att det är extremt beklagligt att RS fattar det här beslutet, säger Sammi Kaidi.

Annons

Svenska taekwondoförbundet har varit i blåsväder av olika anledningar de senaste åren. Sakerna som hände då ligger till grund för RS beslut.

– Nuvarande styrelse har fått det här i knät. Den tillträdde i maj förra året, jag tillträdde i december några månader innan. I mars 2020 kom första beslutet från Riksidrottsstyrelsen att vi blir av med organisationsstödet, så vi har varit utan organisationsstöd sedan pandemin började. Nu kommer det här att man väljer att dra in även verksamhetsstöd och återstartsstödet, säger Sammi Kaidi.

– Det här är inte någonting som har uppkommit den senaste tiden. Det finns en lång historia bakåt som har lett fram till den här situationen där vi befinner oss.

"Hade gjort förbättringar"

TT: Det heter att ni inte har åtgärdat "allvarliga värdegrundsavvikelser". Det låter ganska allvarligt.

– När man drog in organisationsstödet i början av mars 2020 pekade RF på fem punkter att åtgärda. En handlingsplan upprättades som de var nöjda med och som vi fullföljde. Sedan valde RF i början av det här året att tillsätta en oberoende utredning. Den visade att vi hade gjort förbättringar i förändringsarbetet, men att det är vissa andra åtgärder kvar att göra. Det är vi också fullt medvetna om, det här är något långsiktigt.

TT: Hur slår RS beslut mot er?

– Det drabbar framför allt barn och ungdomar, vilket 90 procent av verksamheten består av. Det stöd som vi får till verksamheten skapar förutsättningar för att tävla, träna, och delta på läger. Den verksamheten kommer vi att få dra i handbromsen nu.

Kritisk mot RF

RF:s ordförande Björn Eriksson sade till TT att "sannolikheten är överhängande" att RF nästa år inleder ett uteslutningsärende för taekwondoförbundet.

– Vi hoppas inte hamna i en uteslutningsprocess, utan att vi ska ha hanterat den här frågan till vår kommande förbundsstämma nästa år, säger Sammi Kaidi, som riktar kritik mot RF:

– Däremot är det för oss ganska tydligt att RF har agerat i myndighetsställe, i ett av många uppdrag 2020, men inte i någon stödjande funktion. Den balansgången har inte funnits. Man har satt villkor från start som är ouppnåeliga.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons