Annons

SM-skyttar intar Österporthallen

I helgen invaderas Ystad av uppemot 600 luftgevärsskyttar från hela landet för att delta i helgens SM-tävlingar i falling target som avgörs i Österporthallen. Och vill det sig väl kan någon medalj stanna kvar i Ystad…
Sport • Publicerad 20 november 2008
Janne Bohman i arrangangörsstaben ger OK-tecken för helgens SM-tävlingar i Ystad. Under helgen förvandlas Österporthallen från handbolls- till skyttetempel. Klockan 18 i kväll avlossas det första skottet. Bild: Jan AnderssonFoto: 

Det är andra gången som Ystad står som värd för SM-tävlingarna i falling target. Senast det begav sig var 2003 och nu är det alltså dags igen för den svenska eliten att beträda tiljorna i Österporthallens A- och B-hall.

Allt som allt kommer 576 skyttar till start och arrangörerna räknar med uppemot 2 000 besökare totalt sett under SM-dagarna.

Annons

Falling target kan kort beskrivas som ett luftgevärsskytte med ett skjutavstånd på tio meter med fallande och självmarkerande mål - en motsvarighet till skyttet i skidskyttet med den skillnaden att det här handlar om betydligt större precision.

Tävlingen omfattar riksmästerskap för de yngsta klasserna, 11, 13 och 15 år, som skjuter sittande med rem.

Utöver det genomförs ett JSM för ståendeskyttar, 15, 17 och 20 år. Därtill kommer senior-SM som också är öppet för de äldre juniorerna.

- Och det kommer att innebära att en del ungdomar kommer att dubblera, säger Janne Bohman i arrangörsstaben. Tävlingen arrangeras gemensamt av Ystads Skyttegille, Ystads Ungdomsskyttegille, Malmöhus läns ungdomsskytteförbund och Malmöhus läns skytteförbund.

Totalt kommer tävlingen att genomföras på 40 banor i de båda hallarna och när tävlingarna har avslutats har 25 000 skott avlossats.

Grundomgångarna omfattar 40 skott per skytt där skytten har 30 sekunder på sig per skott. Som kuriosa kan nämnas att kulan, 4,5 millimeter, är större än själva målet som bara är tre millimeter.

Finns det då några lokala hopp?

- Jag hoppas och tror att vi har några som kan hävda sig. Viktoria Hansen har vunnit som sittande men skjuter nu stående. Matilda Bohman har också vunnit sin klass men skjuter nu också stående. Därutöver har vi exempelvis duktiga skyttar Sofie Hansson och systrarna Sarah och Madeleine Nilsson, säger Janne Bohman.

Men även om medaljchansen finns ska det mycket till för att en hemmaskytt ska få ta klivet upp på pallen.

- Det är 40 skyttar i varje klass och 16 går till final. Så bara att ta sig till final är jättetufft. Men chansen finns och det blir nog dagsformen som kommer att bli avgörande. Hur som helst ska det bli mycket spännande.

Tävlingarna inledes redan i kväll och fortsätter sen hela lördagen med finalpass på söndagen.

Jan Andersson jan.andersson@allehandasyd.se
Jan Andersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons