Annons

Sörenstam kritiseras: "Ryktet är nedsmutsat"

Annika Sörenstam får svidande kritik för att ha tagit emot presidentens frihetsmedalj av Donald Trump dagen efter stormningen av Kapitolium.
USA Today-krönikören Christine Brennan anser att den svenska golfstjärnans rykte nu "för alltid är nedsmutsat".
Golf • Publicerad 8 januari 2021
Annika Sörenstam. Arkivbild.
Annika Sörenstam. Arkivbild.Foto: Phelan M. Ebenhack/AP/TT

USA:s avgående president Donald Trump tilldelade golfspelarna Annika Sörenstam och sydafrikanen Gary Player frihetsmedaljen redan i mars i fjol. På grund av coronapandemin flyttades utdelningen av medaljerna. Då fick också Babe Didrikson Zaharias postumt frihetsmedaljen.

"Hon är en stolt amerikan och känner sig hedrad", skrev Sörenstams man Mike McGee till Dagens Nyheter efter utdelningen.

Annons

Men medaljutdelningen hade en urusel tajming eftersom Kapitolium i Washington stormades av Trumpsupportrar i onsdags och i efterspelet höjdes röster för att avsätta Trump omgående. Christine Brennan är inte sen med kritiken mot Sörenstam och Player:

"De brydde sig inte om allvaret i situationen och uppmaningarna från politiska ledare att Trump borde avsättas och åtalas. Nej, de valde villigt att acceptera ett pris från Trump och att ses tillsammans med honom dagen efter att hans ord och handlingar lett till en av de skamligaste incidenterna i USA:s historia”, skriver hon.

"Sörenstam och Player kommer nu att för alltid kopplas samman med Trump och det här hemska skeendet i vår historia".

Representerar sporten

Brennan menar att golfspelarna inte bara representerar sig själva.

"De representerar golf, den mest liljevita sporten som i decennier kämpat för att attrahera kvinnor och färgade människor – samtidigt som Trump har förnedrat samma människor".

Trump har byggt flera golfbanor och han har spelat flera golfrundor tillsammans med Annika Sörenstam. Men det som Christine Brennan har svårt att förstå – hon skriver att Sörenstams kontakt med Trump är förvirrande – är hur Sörenstam visar sitt stöd för Trump (genom en retweet före presidentvalet) samtidigt som hon har format sin karriär kring frågor som att kvinnor ska behandlas rättvist och med respekt. Brennan tar upp att Sörenstam var banbrytande genom att ställa upp i en tävling mot män.

Har inte fått svar

Brennan har försökt få kontakt med golfstjärnan för att ställa just den frågan, utan att få svar. Även efter medaljutdelningen skickade Brennan en fråga till svenskan, utan att få svar.

USA Todays sportkrönikör Christine Brennan är också sportkommentator i tv och författare. Hon är prisbelönt för sin kamp för jämlikhet inom sportjournalistiken.

Fakta: Presidentens frihetsmedalj

Den amerikanska presidentens frihetsmedalj instiftades 1963 av dåvarande presidenten John F. Kennedy.

Utmärkelsen är den högsta som går att få som civilperson i USA och har genom åren bland annat tilldelats storheter som Steven Spielberg, Muhammad Ali, Angela Merkel, Nancy Reagan, Moder Teresa, Billy Graham, Rosa Parks och Martin Luther King.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons