Annons

Spanien nickade sig till seger mot Finland

Med skadade stjärnan Alexia Putellas som hejarklack tog Spanien sin första seger i fotbolls-EM i England. Finland fick en rivstart men besegrades med 4–1.
Fotboll • Publicerad 8 juli 2022
Spanien fick med sig tre poäng från premiären mot Finland.
Spanien fick med sig tre poäng från premiären mot Finland.Foto: Nigel French/AP/TT

Den har kallats dödens grupp, på fredagen sparkades grupp B i fotbolls-EM i gång med en match mellan Finland och Spanien.

Med motståndarna Spanien, Danmark och Tyskland i samma grupp, har Finlands chanser att ta sig till kvartsfinal, dit de två bästa ur varje grupp går, bedömts som små.

Finsk drömstart

Annons

Men Anna Signeuls lag har varit tydliga med att man inte är på plats för att enbart deltaga och inte ens en minut in i sin första EM-match sedan 2013 fick man fotbollseuropa att sätta i halsen.

Då hittade Anna Westerlund med en djupledspass fram till Linda Sällström. Vittsjöspelaren kunde i lugn och ro placera in 1–0 till Finland vid den bortre stolproten.

Det var Sällströms 51:a mål i landslagströjan, hon innehar sedan tidigare titeln som Finlands mesta målgörare genom tiderna.

Efter ledningsmålet handlade det för finländskorna bara om att stå emot de många och långa anfallen som spanjorskorna producerade.

Man lyckades i 25 minuter.

Nick-kavalkad

Efter det lyckades spanjorskorna med konststycket att nicka in tre mål på ordinarie tid.

Lagets största stjärna, Alexia Putellas, stod på sidan och hejade på. Mittfältaren, som utnämndes till världens bästa spelare i vintras, hade av korsbandet bara några dagar innan premiären och följer nu laget som hejarklacksledare.

Innan matchen var över hade hon fått se att även en spansk fot kan göra mål på Finland. På stopptid kunde nämligen klubblagskompisen från Barcelona Mariona Caldentey fastställa slutresultatet 4–1 från straffpunkten.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet och hur vi kom in i matchen efter det tidiga målet. Det har varit tuffa veckor. Ännu tuffare efter Alexias skada, säger Aitana Bonmatí, som gjorde 2–1-målet enligt spanska AS.

Fyra mål och tre poäng för Spanien som nu gör bäst i att ladda om. På tisdag väntar Tyskland, som på förhand tillhör favoriterna i mästerskapet. Finland ställs mot Danmark i ett nordiskt derby samma kväll.

– Tyskland är nästa match. Vi ska titta på dem nu. Vi har en väldigt svår grupp men det som hände på planen ger oss självförtroende och uppmuntrar oss att fortsätta, säger Bonmatí.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons