Annons

Special Olympics till Sverige – men får Micke vara med?

Sverige och Östersund har tilldelats värdskapet för Special Olympics 2021. 31-årige Mikael Undrom från Ystad, som tog brons i super-G vid spelen i Sydkorea 2013, vill gärna vara med. Men får han?
– Vi jobbar på det, men det hela är mycket osäkert. Vi söker kontakt med de ansvariga för Special Olympics i Sverige, säger Mikael Undroms mamma, Elsie.
Ystad • Publicerad 15 januari 2019
Mikael Undrom har tagit ett brons i super-G i Special Olympics. Men får han vara med vid spelen i Sverige?
Mikael Undrom har tagit ett brons i super-G i Special Olympics. Men får han vara med vid spelen i Sverige?

Mikael Undrom flyttade till Ystad tillsammans med sina föräldrar för snart två år sedan. Tidigare bodde familjen i England och Mikael, som har Downs syndrom, representerade Storbritannien i flera olika idrotter. Han har vunnit närmare 100 internationella medaljer i sporter som friidrott, golf och utförsåkning.

I Ystad har han mest ägnat sig åt friidrott, där han är medlem i YIF. Men intresset för utförsåkning finns kvar, även om möjligheterna att åka i sydöstra skåne är minst sagt begränsade.

Annons

– När vi bodde i England fanns det backar med ett speciellt underlag av plast. Det fungerade bra att åka på. Sedan har han även tränat utomlands, säger mamma Elsie Undrom.

Höjdpunkten i Mikael Undroms alpina karriär är bronsmedaljen i super-G, som han tog vid Special Olympics i Pyeongchang, Sydkorea, 2013. I december blev det klart att Sverige tilldelats värdskapet för Special Olympics 2021 och Mikael Undrom skulle gärna vilja vara med i den internationella festen. Han är 31 år och lär inte ha så många chanser kvar att vara med i Special Olympics, världens största tävling för människor med neuropsyktiatisk funktionsnedsättning.

– Vi hade bra kontakter med Special Olympics-kommittén i England, men här i Sverige har vi ännu inte etablerat någon kontakt. Vi har försökt få tag i någon ansvarig, men sjukdomar eller semestrar har kommit vägen. Vi får ta tag i det på allvar nu och höra om det finns möjligheter för Micke att vara med. Men tyvärr tror jag det är en liten chans, säger Elsie.

– Det finns andra tävlingar, bland annat i friidrott, som är riktade mot människor som har Downs Syndrome. Där kommer han i alla fall att kunna vara med. Micke älskar idrott och träningspassen med YIF-friidrotten tillhör höjdpunkterna i tillvaro för honom.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons