Ståhl DL-vann: "Resultatet i sig är dåligt"

Daniel Ståhl försvarade sin Diamond League-titel från 2019.
Men OS-guldmedaljörens segerkast på 66,49 var knappt fem meter kortare än hans världsårsbästa och även långt ifrån vad han hoppats kasta i Zürich.
Friidrott • Publicerad 9 september 2021
Daniel Ståhl vann i Zürich.
Daniel Ståhl vann i Zürich.Foto: Fabrice Coffrini/AFP/TT

Daniel Ståhl vann Diamond League-finalen i herrarnas diskus på Letzigrundstadion i Zürich med ett kast på 66,49 meter. Den olympiske mästaren var långt ifrån sitt eget världsårsbästa på 71,40 men kastade ändå drygt en meter längre än OS-femman Kristjan Ceh från Slovenien på andra plats (65,39) och jamaicanen Fedrick Dacres på tredje plats (65,33).

Svenske OS-silvermedaljören Simon Pettersson slutade på femte och näst sista plats med ett kast på 63,68.

Prischecken: 258 000 kronor

Ståhl tog därmed sin andra raka DL-finalseger efter att herrarnas diskus tillfälligt tagits bort från tävlingsprogrammet förra året. Ståhl vann även den internationella friidrottsgalans finaltävling i Bryssel 2019.

Precis som de svenska DL-finalvinnarna Armand Duplantis, stavhopp under torsdagen, och Thobias Montler, längdhopp under onsdagen, tilldelades Ståhl en prischeck på 30 000 amerikanska dollar, motsvarande omkring 258 000 kronor.

– Det var en viktig seger. Resultatet i sig är ju dåligt, men det var viktigt att vinna här i dag. Det var det som var målet. Jag var alldeles för ivrig i dag och kortade ner tekniken, säger han till SVT.

Sidorova över drömgräns

I damernas stavhopp skrev Anzhelika Sidorova idrottshistoria när ryskan klarade 5,01 i tredje och sista försöket – det näst högsta hoppet någonsin.

OS-silvermedaljörens resultat innebar att hon blev tredje kvinna någonsin att ta sig över den magiska gräsen fem meter.

Sedan tidigare har landsmaninnan Jelena Isinbajeva klarat fem meter flera gånger och innehar världsrekordet på 5,06, ett hopp som även det gjordes på Letzigrundstadion men 2009. Amerikanskan Sandi Morris tog 5,00 i Bryssel 2016.

800-meterslöparen Lovisa Lindh, slutade nia och sist av de som tog sig i mål, på tiden 2.00,84. Brittiskan Keely Hodgkinson vann på 1.57,98.