Annons

Stjärnan är trött på viktkrav – vill förändra

Hon missade OS efter att inte ha velat pressa sig till rätt "matchvikt" på ett orimligt sätt.
Nu kommer stjärnan Maren Lundby med förslag för att få bukt med viktproblematiken inom backhoppningen.
Backhoppning • Publicerad 6 november 2022
Maren Lundby vill se över viktkraven. Arkivbild.
Maren Lundby vill se över viktkraven. Arkivbild.Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT

Den norska backhopparen, som tog OS-guld 2018 och VM-guld 2019 och 2021, gjorde världscupcomeback i lördags efter en lång frånvaro från sporten där hon bland annat avstod OS i Peking.

Lundby har tidigare varit öppen med hur de krav som ställs på vikten i backhoppning för att kunna tävla om topplaceringar har påverkat henne, och hon har inte varit beredd att banta för att hålla vikten nere.

Annons

Nu vill hon se förändringar.

– Min önskan är att det går att hävda sig även om man är fem kilo för tung. Fem kilo är inte särskilt mycket, men det är ganska många meter i backen, säger Lundby till NRK.

Och hon har några förslag.

– Dräkten till en som är lite tyngre kan till exempel vara större. Eller så kan du ha ännu längre skidor. Det hade kompenserat för den extra vikten. Då hade det handlat mer om de tekniska och fysiska aspekterna, säger hon.

Internationella skid- och snowboardförbundets (Fis) tävlingsledare för backhoppning, Sandro Pertile, säger till NRK att förbundet är medvetna om problemet Lundby tar upp, men understryker att vikt är en viktig förutsättning för prestation.

– Du måste flyga, och du måste vara lätt. Det är en måste-ha-kvalitet, men vi måste försöka förebygga de extrema utmaningarna kring det, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons