Annons

Stjärnan redo för Diamond League – med ny tränare

Ny tränare, nya förutsättningar. När diskuskastaren Simon Pettersson inleder tävlingssäsongen med Diamond League i Doha gör han det utan den tränare som han haft vid sin sida under lång tid.
– Det är alltid en omställning. Jag hade Vésteinn (Hafsteinsson) som tränare i tio år, säger Pettersson.
Friidrott • Publicerad 4 maj 2023
På fredag gör Simon Pettersson sin första tävling sedan september. Arkivbild.
På fredag gör Simon Pettersson sin första tävling sedan september. Arkivbild.Foto: Jessica Gow / TT

På fredag hålls den första Diamond League-galan för säsongen i Qatar. Diskusstjärnan Simon Pettersson är en av svenskarna som ska dit och tävla.

– Det ska bli kul, man är ju lite som en ko på grönbete nu i början, men det är kul att få komma ut igen och resa och tävla, säger han.

Annons

Redan i somras kom det fram att Simon Petterssons dåvarande succétränare Vésteinn Hafsteinsson, som även tränade Daniel Ståhl och Fanny Roos, blivit utbränd. I januari i år kom sedan beskedet att han slutar som tränare för den svenska friidrottstrion och flyttar hem till Island.

I samma veva bestämde sig Simon Pettersson för att flytta hem till Sixarby i Uppland där han växte upp. Där tränas han nu av Henrik Wennberg, sportchef i Upsala IF.

– Det har funkat bra. Vi har tränat ihop sedan början på mars nu och det har börjat bra. Sedan är det alltid en omställning. Jag hade Vésteinn som tränare i tio år. Men det är alltid kul när det händer något nytt, säger Pettersson.

Första tävlingen sedan september

Sedan OS-silvret i Tokyo 2021 har Simon Pettersson haft en tid med blandade resultat. Nu startar en ny säsong för 29-åringen där han med tränaren Henrik Wennberg ska sikta mot nya framgångar.

– Det känns som en bra kombination av det som jag har lärt mig från Vésteinn och det som jag nu lär mig av Henrik. Jag gillar tränare som säger vad de tycker till punkt och pricka. Om jag har kastat dåligt vill jag veta att jag har kastat dåligt och där är de ganska lika.

Efter en vinter med skador blir Diamond League-galan i Doha den första tävlingen som Pettersson gör sedan september.

– Man är alltid lite halvrostig i början. Nu blir det mest att komma igång igen även om förhoppningen är att jag ska kunna kasta bra, om jag kan kasta 63–64 meter får det räknas som bra.

Nya supertalangen

Det senaste året har diskusvärlden även fått en ny supertalang, 20-åriga Mykolas Alekna från Litauen. Förra året tog han EM-guld och VM-silver och nyligen kastade han 71 meter vid en tävling i USA.

– Det är jätteimponerade vad han har åstadkommit vid så ung ålder. Jag tänker tillbaka på när jag var 20, jag kastade 55 meter, säger Simon Pettersson.

Ännu en tuff konkurrent till Pettersson alltså, något han däremot bara ser som positivt.

Annons

– Jag tror att det är bra för diskusen och det finns flera som har öppnat bra nu i vår så jag tror att vi har en spännande diskussommar framför oss. Det är kul att tävla mot de som är bra för man drar fram varandra.

Fakta: Diamond League-säsongen 2023

+ Programmet

5 maj: Doha, Qatar

28 maj: Rabat, Marocko

2 juni: Rom/Florens, Italien

9 juni: Paris, Frankrike

15 juni: Oslo, Norge

30 juni: Lausanne, Schweiz

2 juli: Stockholm, Sverige

16 juli: Schlesien, Polen

21 juli: Monaco

23 juli: London, Storbritannien

31 augusti: Zürich, Schweiz

2 september: Shenzhen, Kina

8 september: Bryssel, Belgien

16–17 september: Eugene, USA

+ Poängräkning

Deltagarna får poäng enligt följande: 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 eller 1 poäng. De sex bästa i teknikgrenarna, de åtta bästa i 100 m upp till 800 m och de tio bästa i 1 500 m och långdistans går vidare till final.

+ Prispengar

I varje tävling får de åtta bästa i varje gren dela på motsvarande 256 000 kronor, där vinnaren får 102 000. Vinnaren av Diamond League-finalen får 308 000 samt en Diamond Trophy.

+ Svenska deltagare i Doha

Simon Pettersson, diskus, Daniel Ståhl, diskus, Andreas Kramer, 800 m, Andreas Almgren, 3 000 m.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons