Annons

Stjärnan stängs av i 80 matcher för dopning

Basebollstjärnan Fernando Tatis Jr. har straffats med en 80 matcher lång avstängning efter att testat positivt för en otillåten substans.
Baseboll • Publicerad 13 augusti 2022
Fernando Tatis Jr. stängs av i 80 matcher efter ha testat positivt för Klostebol. Arkivbild.Foto: Charles Rex Arbogast AP/TT

Shortstopen Fernando Tatis Jr. är en av de klarast lysande stjärnorna på basebollhimlen. 23-åringens säsong är dock färdigspelad redan nu.

San Diego-spelaren har stängts av i 80 matcher efter att ha testat positivt för klostebol, en anabol steroid. Enligt Tatis själv har har fått i sig substanserna efter att ha tagit medicin mot ringorm.

Annons

Avstängningen börjar gälla omgående, vilket innebär att Tatis kommer att missa de 48 återstående grundseriematcherna samt hela slutspelet.

– Självklart är alla väldigt besvikna. Det här är någon som, från organisationens synvinkel, vi har investerat mycket tid och pengar i, sade San Diegos general manager A.J. Preller i samband med lagets match mot Washington.

Fernando Tatis Jr. har haft problem med en handledsskada under denna säsong, men i fjol var han en av ligans allra bästa spelare och togs ut i All Star-laget efter att ha noterats för 42 homeruns.

"Jag borde ha säkerställt att det inte fanns några otillåtna substanser i medicinen jag tog. Jag misslyckades med det. Jag har inga ursäkter för mitt misstag och jag skulle aldrig försöka fuska eller ringakta sporten jag älskar", säger Tatis i ett uttalande.

Inför säsongen 2021 skrev Fernando Tatis Jr. på ett 14-årskontrakt med San Diego värt runt 3,5 miljarder kronor.

Fakta: klostebol

Klostebol har funnits med på antidopningsbyrån Wadas lista över förbjudna substanser sedan 1990-talet.

Ämnet räknas som en anabol steroid och användningen var utbredd i Östtyskland under 1970-talet.

Klostebol används i medicinskt syfte mot hudsjukdomar, liggsår och brännskador. Hudsalvor med ämnet är ovanligt i Europa men går att köpa i exempelvis Italien.

Den mest uppmärksammade idrottaren som stängts av för ämnet är den norska skidåkaren Therese Johaug. Längdstjärnan stängdes av i 18 månader efter att ha använt en läppsalva som innehöll klostebol.

Andra idrottare som testat positivt för substansen är längdhopparen Maurren Maggi, cyklisten Stefano Agostini samt basebollspelarna Freddy Galvis, Melvin Novoa och Dee Strange-Gordon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons