Annons

Stjärnfall i Sävehof

Sävehofs storhetstid är över för denna gången. Hammarby lär ta över rollen som guldfavorit. Ystads-lagen har värvat vad plånboken tillåtit. Och Guif ser ut att bli en besvikelse igen. Det är några slutsatser man kan dra efter en titt på elitserielagens respektive värvningar.
Sport • Publicerad 15 juni 2006

Under flera år har Sävehof dominerat den svenska herrhandbollen. Partillelaget fick visserligen stryk av Hammarby i SM-finalen i maj, men man vann serien och satte sig i respekt hos de europeiska toppklubbarna i Champions League.

Allt det där är dock gammalt nu. Och med tanke på lagets spelarförluster ser det dessutom ut som om Sävehofs framgångsrika epok är över. Jonas Larholm drar utomlands. Liksom Per Sandström och Spyros Balomenos. Lägg därtill att Peter Möller och Jonas Ernelind slutar och det är lätt att förstå att Sävehof, trots nyförvärv som Richard Kappelin och Kresimir Marakovic, inte längre är vad man har varit.

Annons

I stället ser det ut som om Hammarby kommer bli guldkandidat nummer ett. Stockholmarna får i stort sett behålla alla spelare från förra säsongen. Dessutom har man kryddat guldtruppen med bland andra jättetalangen Patrik Johanson, Guif.

Eskilstunalaget har för övrigt lyckats med sina värvningar lika bra som man lyckades med sitt spel i fjor. Man har försökt få över djurgårdaren Vaggo Schölin till sig, men mycket har strulat med övergången och det ser ut som om den inte blir av. Därtill har laget har alltså tappat sin talang på högernio, Patrik Johanson. Dessutom försvinner speluppläggaren Peter Luksic, kantspelaren David Löfgren och målvakten Robert Lechte, som visserligen inte blev den bollstoppare man hade hoppats på. In i truppen går – än så länge – endast fyra spelare från juniortruppen.

För de båda Ystadslagens del ser det ganska intressant ut. Lagens respektive trupper är relativt konkurrenskraftiga och på förhand ser inte slutspel ut att vara någon omöjlighet för någon av dem.

IFK Ystads dåliga ekonomi har gjort att klubben värvat sparsamt och klokt. Lagets största avbräck, skyttekungen Fred-rik Petersen, har ersatts med ett annat starkt kort – Alexander Hansen. Övriga förluster består främst av spelare som var ganska långt ifrån förstauppställningen i fjor.

Undantaget är Oskar Erixon på högersex, en position som Mladen Ivanovic förväntas visa sina kvaliteter på nästa säsong.

Det återstår även att se hur Anders Jacobson, som värvats från Ystads IF, kan lyckas i den röda dressen.

YIF har satsat på två namnkunniga spelare – utlandsproffsen Magnus Lindén och Hasse Karlsson. I övrigt har man fått behålla det mesta av den trupp som på ett övertygande sätt tog klubben tillbaka till den högsta divisionen. Ett avbräck är att målvakten Peter Carlsson försvinner, men om man slipper skadebekymmer har man det ändå ganska väl förspänt på den positionen, genom Henrik Larsson och framtidsmannen David Nilsson.

Slutligen: Det ska bli spännande att se om Payam Hatami, som vaknade till liv i slutspelet, kan lyckas hos förra årets överraskning, Lindesberg. Hatami ska fylla platsen efter Erik Axelsson, som i sin tur ersätter Mattias Gustafsson i Skövde, som blir proffs i FC Köpenhamn. En annan mittsexa som lämnar sin klubb är Alingsås nyckelspelare Johan "Greta" Andreasson. AHK har även en tung förlust i målvakten Richard Kappelin.

Ulf Gummesson

Fotnot: Läs om alla övergångar i eitserien i faktarutan nedan.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons