Annons

Stjärnskottet: "Karriären blir inte lång"

Efter dubbla Paralympicsguld och bilden på sitt muskelsvaga ben blev Ebba Årsjö en kändis i Idrottssverige.
Nu laddar hon inför världscupen och VM i Spanien.
Och sen?
Paraidrott • Publicerad 8 december 2022
Ebba Årsjö med medaljerna från Paralympics i Peking. Nu siktar alpinåkaren på att ta hem totala världscupen. Arkivbild.
Ebba Årsjö med medaljerna från Paralympics i Peking. Nu siktar alpinåkaren på att ta hem totala världscupen. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Ebba Årsjö och Prins Daniel vid firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Borgholms slottsruin på Öland. Arkivbild.
Ebba Årsjö och Prins Daniel vid firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Borgholms slottsruin på Öland. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ebba Årsjö tog Paralympicsguld i slalom i Peking förra säsongen.
Ebba Årsjö tog Paralympicsguld i slalom i Peking förra säsongen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det har snart gått nio månader sedan Ebba Årsjö tog två guld och ett brons i Paralympics. Några månader därpå valde hon att på sitt Instagramkonto lägga upp en bild på sitt muskelsvaga ben.

Från att ha varit relativt okänd blev 21-åringen plötsligt en av de mest uppmärksammade idrottarna i Sverige.

Annons

Hon medger att det har ökat pressen på henne inför den nya säsongen.

– Men det tycker jag är kul och det är så det ska vara. Man blir taggad av det. Och det är inte bara negativt med press, det är kul och jag har med mig jättemycket erfarenheter, säger Ebba Årsjö.

Den alpina parastjärnan har redan vunnit den ädlaste valören i både Paralympics och VM. Men fortfarande hägrar en seger i totala världscupen.

– Det är ett jättestort mål jag har och något som jag värderar väldigt högt. Det är mer än att vara bäst bara under en dag, det gäller under en hel säsong, vilket jag satsar på, säger Årsjö, som för några veckor sedan meddelade att hon lägger ned satsningen på störtlopp den kommande säsongen.

Snuvades på hemma-VM

Efter årsskiftet väntar dessutom VM i Spanien. Från början var det tänkt att mästerskapet skulle gå i Åre och Östersund, men Svenska parasportförbundet valde att ställa in det efter att Internationella paralympiska kommittén lämnat över ansvaret för evenemanget till Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis).

I stället blir det i spanska Espot, 18–29 januari, som Årsjö får jaga nya VM-medaljer.

– Det är ju bara tråkigt för oss och jag hade verkligen velat ha med hela familjen och en massa vänner, som aldrig har fått vara med tidigare. Dessutom att få bo hemma och äta mammas mat för att sedan gå och tävla, det är inte ofta man får göra det, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas och tror att den chansen dyker upp igen.

"Några år kvar i mig"

Hur framtiden ser ut vet hon inte. Då smärtan dyker upp i det muskelsvaga högerbenet så fort hon tränar eller tävlar, vilket låg till grund för beslutet att slopa störtlopp, väljer Ebba Årsjö att inte ha blicken för långt fram.

– Det är jättesvårt att veta. Men det enda jag vet är att den inte kommer att bli lång, säger hon om karriären.

Annons

– Samtidigt vägs vågskålen över av allt bra som jag får av skidorna just nu. Jag har några år kvar i mig.

Ebba Årsjö inledde tävlingssäsongen med att vinna en Europacuptävling i Österrike häromveckan. I dag startar världscupen i St Moritz med storslalom.

Fakta: Ebba Årsjö

Född: 12 januari 2001 (21 år).

Klubb: Vemdalens IF Alpina.

Bor: I Norrköping och Vemdalen.

Främsta meriter: Två guld och ett brons i Paralympics, två VM-guld, elva världscupsegrar och elva Europacupsegrar. Mottagare av Victoriapriset, som första paraidrottare någonsin.

Klass: Årsjö tävlar i klassen LW4, där åkarna har en nedsättning i ena benet eller saknar ett ben under knät och hon kör på två skidor.

Övrigt: Var länge lovande utförsåkare, men muskelsvagheten i högerbenet blev allt mer påtaglig och 2019 övergick hon till att vara parasportare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons