Annons

Stora problem i TIF – personal tvingas sluta

På planen rullar det på och Tomelilla IF är bäst i sydöst. Utanför planen är det betydligt kärvare. Styrelsearbetet fungerar inte, personal tvingas lämna föreningen, ekonomin är dålig och man funderar på sälja hela idrottsplatsen.
Sport • Publicerad 25 november 2008
Tomelilla idrottsplats är en tung apparat för föreningen att underhålla. Föreningen vill helst att kommunen tar över driften av anläggningen. I annat fall är man beredd att sälja tomten. Mäklare har redan kontaktats. Till vänster: Ralf Jönsson, avgående ordförande i Tomelilla IF.
Tomelilla idrottsplats är en tung apparat för föreningen att underhålla. Föreningen vill helst att kommunen tar över driften av anläggningen. I annat fall är man beredd att sälja tomten. Mäklare har redan kontaktats. Till vänster: Ralf Jönsson, avgående ordförande i Tomelilla IF.Foto: 

Det är en dyster bild som den avgående ordföranden Ralf Jönsson målar upp av Tomelilla IF. En förening som på det sportsliga planet seglar i kraftig medvind med ett damlag som vann sin serie och ett herrlag som kvalade till division 2.

Men utanför planen brottas TIF med stora problem. Ralf Jönsson saknar de ideela krafterna. Han saknar stöd från kommuinen. Han saknar pengar och engagemang.

Annons

Ralf har tröttnat på att vara ordförande i en styrelse där två av platserna varit vakanta och det, inför torsdagens årsmöte, finns inte mindre än fyra vakanser!

- Ja, jag orkar inte fortsätta som jag gjort de två senaste åren. Det har inte funnits något fungerande styrelsearbete, säger han. Tomelilla IF är i akut behov av pengar. Och nu föreslår medlemmar försäljning av idrottsplatsen.

- Vi har varit i kontakt med en mäklare som värderat marken till fyra miljoner kronor, 20-25 villatomter skulle det bli.

Men vart skulle verksamheten då bedrivas?

- Fråga kommunen. Jag hade gärna sett att kommunen gick in och räddade idrottsplatsen på samma sätt som de gjorde med Folkets park. Men det är inte bara pengar som saknas. Det behövs också engagemang och frivilliga insatser för att föreningen ska kunna leva vidare.Från glansdagarna med en fungerande loppisverksamhet och Bingolottoförsäljning har föreningen minskat sina intäkter med cirka 70 000 kronor om året.

Det är ingen hemlighet att TIF har haft det knapert under en längre tid. Men nu är det värre än någonsin. Det finns inga pengar längre.

- Vi får närmast förlita oss på julgransförsäljnigen som börjar näst helg, säger Ralf "Ralle" Jönsson.

Men det är inte bara pengarna som lyser med sin frånvaro. Det gör snart föreningens två anställda också.

- Redan den 3 december slutar vår kanslist som jobbat halvtid och gjort ett jättearbete för föreningen, säger Ralle. Och som det ser ut nu måste vår vaktmästare som sköter hela anläggningen, också sluta. AMS hotar nämligen att dra in hans lönebidrag.

- Kanslisten har tvingats säga upp sig själv eftersom han inte får stämpla den tid han inte har jobb på kansliet, fortsätter Ralle. Och han klara sig inte på ett halvtidsjobb, vilket jag förstår. Men vi måste ha en kanslist, så jag hoppas att någon känner för att ta sig an den uppgiften på ideell basis.

Annons

Ralle förstår att alla regler är till för att följas så han är inte på något sätt bitter på varken Arbetsförmedlingen eller AMS. Den 27 november klockan 18.45 är det höstmöte eller snarare krismöte i Änglasalen.

- Jag saknar den gamla TIF-känslan, säger Ralle. Men jag vet att vi inte är ensamma med det här bekymret. De flesta föräldrar är själva aktiva i föreningen så länge barnen är det, men så fort de slutar lägger föräldrarna också av. Och det är så synd.

Idrottsplatsen är i stort behov av en ansiktslyftning som det nu är kan bara det absolut akuta fixas.

- Värmeanläggningen är från 1962, säger Ralle. Så det kan ju vem som helst räkna ut att den sjunger på sista versen. Driften i form av olja ligger på 55 000 kronor om året och till det kommer elkostnaden på 120 000 kronor. Kommunen måste sätta till pengar för att vi ska klara det.

Föreningen har idag tolv ungdomslag, ett damlag som vann division 5 och ett herrlag som är bäst i sydöstra Skåne och kvalade till division 2.

- Men vi har en minimal budget och inga kontraktsbundna spelare. Vi får se vad vi har för lag 15 december när övergångsperioden är slut, säger Ralf.

Jan Ohlsson;Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons