Storpublik såg Sverige vinna

Inför nära nog fulla läktare visade de svenska handbollstjejerna stabil EM-form genom att med klar marginal, 23-16, besegra Holland i den första av tre träningsmatcher inför EM-slutspelet i Danmark nästa månad.
Sport • Publicerad 26 november 2002

Efter en jämn första halvlek och en jämn inledning av den andra halvleken gjorde Sverige rycket under slutkvarten då man fick riktig snurr på anfallsspelet. Ett nästan uppgivet Holland fick då se hur Sverige bland annat gjorde matchens fyra sista mål på lika många minuter. - Bra försvarsspel, bra målvaktsspel och därmed också bra kontringar är väl förklaringen till att vi kunde rycka som vi gjorde. Detta plus att Holland gjorde felet att med snabba avslut försöka skjuta sig i kapp, menade en synnerligen nöjd svensk förbundskapten Per-Olof "Peppe" Jonsson. Inledningsvis höll dock Holland jämna steg med svenskorna och faktum är att man då också hade ett snabbare och mera varierat anfallsspel. De flygande holländskorna lyckades då med snabba kombinationer överlista svenskorna som till en början verkade lite tröga i försvarsspelet. Men efter hand gled initiativet över till de blågula, mycket tack vare ett stabilt försvarsspel där inte minst Madeleine Grundström i målet visade framfötterna. Men när Holland startade den andra halvleken med att punktmarkera den svenska storstjärnan Åsa Eriksson kändes det som om Holland var på väg att koppla ett litet grepp. Den holländska taktiken satte nämligen käppar i hjulet på det svenska anfallsmaskineriet. Exempelvis skulle det dröja nästan åtta minuter innan det första svenska målet kom. Men efter ett tag fick svenskorna ordning på spelet och med två raka mål i samband med en holländsk utvisning var taktpinnen åter i Sveriges ägor. När Åsa effektivt plockades bort av Diane Roelofsen i det holländska laget fanns det andra som tog tag i spelet på nio meter. Vi tänker exempelvis på unga Sara Eriksson som visade att hon inte bara behärskar spelet från vänsterkanten utan också på nio meter. Sara gick bland annat in och stänkte in 16-14 på ett bra distansskott, stolpe in. - Jag är väldigt nöjd. Det här var kanske min bästa match någonsin i seniorlandslaget, menade Sara som kanske var det stora utropstecknet i det svenska laget. Men det fanns andra som klev fram när det bäst behövdes. Helena Andersson, med sitt rappa skott, och spelmotorn Jennie Florin exempelvis. Och Åsa Eriksson var för övrigt väldigt nöjd med att hon försågs med en överrock. - Det var bra. Då fick vi pröva på punktmarkering också. Det kan vara värdefullt inför EM, menade Åsa som emellertid inte ville dra för stora växlar på storsegern. - Nej. Holland var sämre än senast. Men de har också ett par duktiga spelare som inte var med i dag, förmodligen på grund av skador. Mycket nöjd var självfallet också förbundskapten Per-Olof "Peppe" Jonsson. - Inte minst med försvarsspelet där vi nu prövade med ett par nya försvarsuppställningar med kantspelarna som tvåor vilket föll väl ut. Tycker att det var en stabil seger där vi faktiskt kunde gått loss redan i den första halvleken. Anfallsspelet blev också efterhand allt bättre. Men det fanns trots allt speldetaljer som kan bli bättre. - Vi har tränat väldigt mycket på kantutspelen och då är det det typiskt att det inte fungerar så bra när det blir match. Men det kommer säkert. Likaså kan vårt 6-5-spel onekligen bli bättre. Sant som det är sagt. Hollands första utvisning vanns av Holland med 1-0 och andra gången en holländsk tjej fick sitta av två minuter blev det 0-0?