unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Strömbergsson tror karriären kan vara över

Domaren Martin Strömbergsson stängdes av resten av säsongen efter en rasistisk kommentar mot målvakten Aly Keita.
Nu berättar Strömbergsson själv om domen – och tror att karriären kan vara över.
Domaren Martin Strömbergsson stängdes av resten av den allsvenska säsongen efter en rasistisk kommentar.
Domaren Martin Strömbergsson stängdes av resten av den allsvenska säsongen efter en rasistisk kommentar.
Foto: Per Danielsson/TT

I fredags beslutade Svenska fotbollförbundet att stänga Martin Strömbergsson till följd av den rasistiska kommentar som fälldes mot målvakten Aly Keita under fjolårets allsvenska match mellan Gif Sundsvall och Östersunds FK.

Keita berättade om händelsen i ÖFK-podden och sade att domaren ska ha sagt: "Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig"

Martin Strömbergsson hävdar å sin sida att han sagt: ”hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan”.

Enligt domaren var yttrandet inte kopplat till att Aly Keita är mörkhyad utan sagt till honom i egenskap av målvakt med "glimten i ögat". Direkt efter händelsen bad han också Aly Keita om ursäkt när han insett sitt misstag.

"Blev chockad"

I en intervju med Gefle Dagblad berättar Strömbergsson för första gången om sin tankar kring avstängningen.

– Jag läste själv i tidningarna att jag initialt blev avstängd under utredningen och det kändes rimligt, alltså att SvFF behövde reda ut vad som hänt och att jag fick stå över några matcher som en konsekvens av det. Att de sedan kallade till ett möte och meddelade att jag inte fick döma fotboll under resten av min anställningstid, ja du, vad ska jag säga, jag blev chockad, säger han.

Strömbergsson säger själv att det inte är säkert att han kommer tillbaka som elitdomare efter avstängningen.

– Den frågan måste du ställa till SvFF. Det står tydligt i utredningen att det är en fråga för generalsekreteraren och domarkommittén och jag har inte fått svar om framtiden när jag själv frågat. Förbundet har stängt av mig under den anställningstid som fanns kvar och har inte kunnat ge något besked om framtiden så jag måste ju tolka det som att jag behöver hitta en ny arbetsgivare framöver, säger han till tidningen.

"Eldade på den negativa bilden"

Strömbergsson uttrycker också sin besvikelse över stödet han fått från sin arbetsgivare.

– Framför allt har jag själv bett om stöd. Jag tror jag har med mig det från min civila bakgrund. När krisen slår till och mediedrevet är som störst behöver du ta hjälp. Jag insåg snabbt att den hjälpen inte fanns hos min arbetsgivare utan upplevde i stället att arbetsgivaren eldade på den negativa bilden, dessutom innan någon ens hade pratat med mig och därför vände jag mig till andra delar i mitt nätverk och bad om hjälp.

Förbundet har förklarat att man tror på Strömbergssons version men ändå sett sig tvungna att agera. På hemsidan gör Peter Ekström, ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté, ett uttalande:

"Strömbergsson bedyrar att han inte haft några rasistiska avsikter med det han har sagt. Vi har ingen anledning att betvivla detta, men anser ändå att det är ett mycket olämpligt uttalande, och att det måste vara uppenbart att det kan uppfattas som kränkande."