Annons

Succébasen slutar: ”Dags för yngre kraft”

IFK Ystad tappar i princip inga spelare efter den allsvenska succésäsongen.
Men man tappar en annan tung pjäs. Nämligen sin ordförande Janne Svensson.
– Det har varit sju fantastiska år. Men jag är 73 år och bor i Malmö. Nu är det dags för en yngre kraft från Ystad att ta över, säger han.
Handboll • Publicerad 21 mars 2018
Janne Svensson avgår som IFK Ystads ordförande vid årsmötet 20 maj.
Janne Svensson avgår som IFK Ystads ordförande vid årsmötet 20 maj.

Janne Svensson är Löderupssonen som har gjort karriär inom näringslivet. Han är bland annat en av grundarna bakom försäkringsjätten If och har suttit i många olika styrelser inom affärsvärlden.

Även om det är många år sedan han lämnade Ystad, har han alltid haft ett hjärta som bankat för IFK. Han gick in i styrelsen för sju år sedan, när klubben var på dekis. Skulderna var på flera miljoner och konkursen nära. Sportsligt åkte IFK ner i division 1, men räddade sig kvar på en friplats sedan Djurgårdens IF oväntat dragit sig ur allsvenskan.

Annons

Under Jannes sju år i styrelsen har klubben fått sprutt på ungdomsverksamheten och vänt på utvecklingen – både ekonomiskt och sportsligt.

– Det har blivit bättre än jag hade kunnat föreställa mig. Samtidigt vet jag inte om jag har suttit i en styrelse som har jobbat lika hårt som IFK Ystads. Det har varit en förmån att jobba med människor som lägger ner ett sådant arbete, det handlar om tusentals ideella timmar, säger Janne Svensson.

Från början gick han in i styrelsen som vice ordförande. Tanken var att Janne Svensson skulle göra två-tre år i den rollen och sedan dra sig tillbaka. Det blev sju år, varav nästan tre som ordförande.

Svensson tackas av vid kvällens allsvenska avslutning mot Torslanda. Men helt stänger han inte IFK-dörren.

– Jag älskar IFK och kommer alltid att göra det. Jag finns behjälplig som bollplank och mentor i vissa frågor, om det skulle finnas ett behov.

Redan förra lördagen blev IFK Ystad klart för handbollsligan för andra gången på tre år. Den här gången satsar man på att sejouren ska bli mer än ettårig.

– Ja, vi har tagit ett beslut på att förstärka truppen med spetskompetens. Det kan handla om två, kanske tre spelare. Går våra planer i lås tror jag att vi stannar kvar. Klubbens målsättning är att etablera sig i den högsta serien.

Och så den ständiga frågan – finns det utrymme för två elitklubbar i Ystad?

– Objektivt ska en så här liten stad inte kunna ha två elitlag i samma sport. Samtidigt finns det en oerhörd tradition i den här staden. Den här gången ska vi försöka etablera oss – utan att äventyra ekonomin. Extra kul är det att ungdomsverksamheten växer så det knakar. Men vi har tappat några årskullar, så det tar ett tag innan vi är helt i fas.

Även om Janne Svensson lämnar över en klubb i medvind vid årsmötet 20 maj, finns det en baksida. Han tycker till exempel att de ideella krafterna i klubben kan få lite väl mycket ”skit” från olika håll.

Annons

– Det gäller inte specifikt IFK Ystad, utan det är samma problematik i alla elitklubbar. Konstruktiv kritik är alltid välkommen i en demokratisk förening, men det finns små ”öar” av människor som ofta är högljudda och oberättigat negativa. Det kan vara supportrar, föräldrar eller samarbetspartners som har väldigt negativa synpunkter på styrelsen. Sådant stjäl energi och tar bort glädjen. Jag tror att det i framtiden blir ännu svårare att rekrytera folk som vill sätta sig i en styrelse.

– Det är alltid klubbens bästa som ska sättas i fokus – inte speciella särintressen. Jag säger som MFF-hövdingen Eric Persson en gång sa: ”Laget är alltid större än jaget – och klubben är alltid större än laget.”

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons