Annons

Svag start hängde med Ystads IF hela matchen

Ystads IF:s för dagen rosaskrudade damlag pressade topplaget Baltichov långa stunder men fick lida mycket för den katastrofala inledningen på matchen.Om det inte varit för 0–4 i början kunde YIF mycket väl avgått med segern.
handboll • Publicerad 29 oktober 2017
Ystads IF, här i form av Jonna Jelbring, bringades på fall i hemmamatchen mot Baltichov. 27–30 slutade matchen. Foto: Fredrik Sörensson
Ystads IF, här i form av Jonna Jelbring, bringades på fall i hemmamatchen mot Baltichov. 27–30 slutade matchen. Foto: Fredrik Sörensson

– Tyvärr är det samma mönster som tidigare att vi börjar dåligt och inte gör det vi kommit överens om. Jag vill inte låta taskig mot Baltichov men jag anser att vi ger bort segern till dem, sa YIF-tränaren Pierre Gaum efter slutliga 27–30 (13–15)

Inramningen före matchen och presentationen av det behjärtansvärda ändamålet att hemmalaget auktionerade ut sina matchtröjor till förmån för forskning kring bröstcancer gav goda vibbar i arenan.

Annons

Dessvärre lyckades inte YIF spinna vidare på den positiva tråden när matchen väl dragit igång. Matchuret hann inte ticka mycket mer än tre minuter innan Baltichov hade nätat fyra gånger.

– Det är ju efter idel bjudningar som de får göra mål där i början. Sedan blir det svårt för oss att jaga i 60 minuter, fortsatte Gaum.

Hemmatjejerna höjde sig ändå och kom in i matchen, utan att för den skull prestera på toppen av sin förmåga.

– Det var för ängsligt framåt. Baltichovs spelare stack in ”snudan” men det gjorde inte våra. Om det sedan är brist på beslutsamhet eller osäkerhet som smyger sig in vet jag faktiskt inte. Men visst är det surt att känna att vi ändå är nära trots att vi inte gör någon bra match.

YIF tuggade sig sakta men säkert in i matchen och hämtade nästan in hela fyramålsunderläget. 9–13 blev till exempel 13–14 som bäst.

Även i upptakten av andra halvlek fanns hopp om att YIF skulle kunna vända på steken och få med sig sin andra seger för säsongen. Men vid ställningen 18–19 kom nästa downperiod för YIF med sex mållösa minuter och samtidigt fyra mål i nacken.

Pierre Gaum berörde som sagt anfallsspelet i aningen negativa ordalag och var inte helt tillfreds med försvarsarbetet heller.

– Nej, det var riktigt länge sedan vi släppte in 30 mål. Vi täppte inte till bakåt helt enkelt och då får vi inga bonusräddningar av målvakterna heller.

Efter 18–23 började tåget rulla ifrån YIF:s poängperrong. Hemmalaget gjorde tappra försök att knappa in igen men kom aldrig riktigt nära, även om den sista desperata åtgärden i form av en dubbelpunkt definitivt vållade Baltichov lite huvudbry.

Jonna Jelbring valdes till YIF:s främste och Emilia Andersson blixtrade till emellanåt. Sett till hela matchen tyckte vi dock att My Ljungberg var det största utropstecknet. Hon tog vara på den stora mängd speltid hon tilldelades med bland annat fem mål.

Annons

YIF parkerar efter förlusten under nedflyttningsstrecket. Inför bortamatchen mot serieledande S-hof på söndag efterlyser Pierre Gaum lite mer ”jävlar anamma”.

– Om det spelmässiga inte stämmer borde man kunna luta sig mot viljan i alla fall. Det gör ont att spela handboll men vi är inte riktigt på den nivån än. Vi måste lära oss av våra misstag snart. Det går inte att skylla på att vi är nykomlingar längre.

handboll, division 1

Ystads IF–Baltichov 27–30 (13–15)

Y: Jonna Jelbring 6(2), Emilia Andersson 5, My Ljungberg 5, Louise Westerberg 3, Erika Lellky 3, Monica Najdovski 2, Jessica Andersson Kihlberg, Amanda Larsson, Tilda Holmgren.

Fredrik SörenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons