Annons

Svensk trippel i EM – guld till Ridefelt

För ett år sedan bestämde sig Albin Ridefelt. Det var just på medeldistansen i EM i Estland han skulle lyckas.
Sagt och gjort.
Orientering • Publicerad 6 augusti 2022
Albin Ridefeldt har satsat på just medeldistansen i EM. Den satsningen gick hem.
Albin Ridefeldt har satsat på just medeldistansen i EM. Den satsningen gick hem.Foto: Kristina Lindgren/TT

När damerna hade det svårt i den estniska EM-terrängen i Estland och helt missade prispallen på medeldistansen gick det desto bättre för herrarna. Sverige tog alla medaljerna – guld, silver och brons.

Albin Ridefeldt tog guldet, 17 sekunder före Anton Johansson med ytterligare 20 sekunder ner till Gustav Bergman.

Annons

För läkaren Ridefeldt från Uppsala var det ett kvitto på en ambitiös och målmedveten satsning. Han bestämde sig redan för ett år sedan att medeldistansen i EM var hans chans.

Studerat terrängen

Så Ridefeldt, VM-guldmedaljör i stafett i fjol, avstod chansen till medalj i långdistansen i torsdags för att helt koncentrera sig på lördagens tävling.

– Det är någonting jag vet passar mig bra, bättre än långdistans.

Ridefelt berättar att han inför EM studerat terrängen i Estland och letat upp och tränat på platser runt och omkring hemstaden Uppsala som påminner om den.

– Det är häftigt att det håller hela vägen, fortsätter Ridefelt.

Stafett avslutar

Han fick sällskap på prispallen av två andra svenskar, Anton Johansson och Gustav Bergman, efter en väldigt utslagsgivande tävling i rätt svårorienterad terräng.

– Jag, Anton och Gustav är väldigt duktiga orienteringstekniskt och det blir svårt att välja helt rätt när det är en tät skog, förklarar Ridefelt.

Guldet är Sveriges andra på herrsidan i årets EM. I torsdags vann Martin Regborn långdistansen.

På söndagen avslutas EM med stafetter. Sverige kan sätta ihop flera lag med chans till medalj. Bredden inom svensk orientering är imponerande.

– Det är jättehäftigt. Det visar på vilken bredd och konkurrens vi har och att vi har förberett oss som lag. Vi har pushat varandra hela säsongen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons