Annons

Svenska åkare rycker i täten efter nya segrar

Ida Dahl går från klarhet till klarhet i långloppscupen. I italienska Sexten tog hon sin tredje individuella seger för säsongen och har därmed än så länge sopat rent i Ski Classics.
Skidor • Publicerad 14 januari 2023
Ida Dahl (till höger i bild) vann än en gång i långloppscupen. Arkivbild.
Ida Dahl (till höger i bild) vann än en gång i långloppscupen. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

Dahl lade in ett ryck efter ungefär halva det 62 kilometer långa loppet och kunde helt ohotad åka över mållinjen som segrare, knappt två minuter före tvåan Anikken Gjerde Alnæs från Norge.

Det betyder att Dahl redan har ett järngrepp om totalen, där hon i fjol slutade tvåa.

Annons

Men det är ännu många poäng kvar att slåss om. Dagens lopp var det blott fjärde denna säsong (varav en lagtävling), tio återstår. Det första av dem avgörs redan på söndagen då en tävling över 30 kilometer avgörs tjugo minuter bort i Niederdorf.

Dahl har tävlat mycket på sistone. 26-åringen hoppade in och tävlade i längdskidvärldscupen i Davos i december och följde upp det med att delta i Tour de Ski.

Även på herrsidan är det än så länge en svensk som dominerar. Emil Persson spurtade ifrån konkurrenterna i slutet av loppet och tog även han sin tredje raka seger.

– Det var jädra gött, alltid roligt att få vinna såklart. Trodde väl inte riktigt det här när de var tre med där på slutet, men jag tycker att jag lyckas spela mina kort bra så jag är nöjd, säger han i SVT.

Även om morgondagens lopp är kortare är det en utmanande sträcka. Loppet är en enda lång uppförsbacke och klättringen är säsongens tuffaste, med målgång ungefär 2 000 meter över havet.

– Fy fan, den är hemsk, konstaterar Persson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons