Annons

Svenska glädjen efter kaoset: "Kommer få skit"

Sverige är klart för semifinal i fotbolls-VM efter en högdramatisk kvartsfinal mot Japan.
Matchens slutskede kantades av ramträffar, straffmissar och kaosartat positionsspel.
– Vi kommer väl få lite skit för det, säger Fillippa Angeldahl.
Fotboll • Publicerad 11 augusti 2023
Svensk glädjeyra efter avancemanget.
Svensk glädjeyra efter avancemanget.Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige besegrade Japan med 2–1 i VM-kvartsfinalen i Auckland, Nya Zeeland, och är framme i semifinal i mästerskapet.

Efter matchen var det glädjeyra bland de svenska spelarna. Avslutningen på matchen blev högdramatisk med japansk straffmiss och flera japanska ramträffar efter en frispark.

Annons

Det var minst sagt svettigt för det svenska försvaret.

– Kaos. Det var jobbiga minuter där, satan. Från att ha gjort en så bra match i 60 minuter blir det att vi tappar lite aggressivitet och de vill gå för ett mål. De trycker på och vi försöker bara överleva. Det var så skönt när domaren blåste, säger målskytten Filippa Angeldahl.

TT: Hur var strukturen i laget då?

– Nej, men överlevnad bara. Vi kommer väl få lite skit för att vi inte ligger rätt i positionerna. Det var stressigt på planen, det var bara att släcka bränderna, säger hon och fortsätter:

– De växer in i matchen och de är klart de får tryck på oss. På något konstigt sätt håller vi ändå ihop det och klarar det till slut och är i en semi. Det är otroligt.

"Väldigt känslosamt"

Även Nathalie Björn var lättad efteråt.

– Helt fantastiskt, jag är lite i chock, säger hon och fortsätter:

– När slutsignalen gick så kändes det bara så här "Är det slut? Jaha, okej vad händer nu". Det är bara väldigt känslosamt och jag är väldigt stolt över laget.

TT: Hur var sista 20?

– Det var tufft. Baksidorna började kännas. "Hur länge ska vi håll på?" Sista tio kändes som en evighet, jag skojar inte. Men det blir väl onödigt spännande på slutet skulle jag säga.

"Helt unik känsla"

Annons

Stina Blackstenius lyfter fram lagkänslan och sammanhållningen i laget som en faktor till det svenska avancemanget. Nu väntar semifinal mot Spanien i Auckland på tisdag.

– Jag tycker väl vi visat att vi också har imponerat. Vi här spelat mot några av världens bästa lag och har fortfarande matcher kvar att spela så det är fantastiskt, säger hon och fortsätter:

– Det är svårt att beskriva. Det är en speciell grupp. Det är en helt unik känsla i laget. Vi gör det för varandra och det är en väldigt härlig känsla att spela med. Att vi har den tron i gruppen och att den är så pass stark så känns det som att vi kan vinna mot vilket lag som helst.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons