Annons

Svenske analytikern: "Fick sova några timmar"

Premiärmotståndaren Tjeckien byttes ut mot Nordmakedonien. Och gav Sveriges videoanalytiker Mikael Franzén en rivstart på VM-vistelsen i Kairo.
Handboll • Publicerad 13 januari 2021
Mikael Franzén fick tänka om när Sverige fick en ny premiärmotståndare i handbolls-VM. Arkivbild.
Mikael Franzén fick tänka om när Sverige fick en ny premiärmotståndare i handbolls-VM. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Handbollslandslaget hade inte varit i Egypten i många timmar innan det på tisdagskvällen började tisslas och tasslas om att premiärmotståndaren Tjeckien skulle tvingas tacka nej till VM, efter utbredd coronasmitta i truppen, och ersättas av Nordmakedonien.

Sveriges videoanalytiker Mikael Franzén, till vardags huvudtränare i Alingsås ligalag, var snabbfotad i det läget.

Annons

– När ryktena började gå så gick jag ifrån middagen och in på rummet för att ta tag i saker. Jag började klippa direkt, säger han.

– Visst brukar man ha lite längre tid att förbereda sig, men både ledare och spelare är vana vid att ta grejer på uppstuds. Jag satt uppe till två-tretiden i natt och satte ihop filmer. Sedan var det genomgång med förbundskaptenerna i morse och därefter ett första möte med spelarna där vi har visat deras anfallsspel. Senare ska vi titta på försvarsspelet.

Eftersom Nordmakedonien var första reservnation i VM satt Franzén redan på filmmaterial från lagets EM-kval i höstas. Dessutom spelade Balkanlaget mot Chile, också i Sveriges VM-grupp, i två landskamper förra veckan. Nordmakedonien vann då med fyra mål båda gångerna, trots att stjärnorna Kiril Lazarov och Stojance Stoilov vilades.

TT: Är Nordmakedonien bättre än Tjeckien?

– Ja, på så sätt att Lazarov och Stoilov är jättebra. De har lite mer spets än vad Tjeckien har.

Lazarovs 92 mål i VM 2009 är ett rekord som fortfarande står sig. Nu har storskytten, som hör hemma i franska Nantes, hunnit fylla 40 år.

– Han är ju inte lika bra längre givetvis och orkar inte lika länge. Men det han har tappat i fysik har han väl vunnit i rutin, säger Franzén, som förhoppningsvis kommer sova desto skönare natten före torsdagens premiär:

– Det känns som att vi faktiskt har ganska bra koll på dem.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons