Annons

Svenske favoriten: "Ett helvete första gångerna"

Norge har tio raka herrsegrar i Vasaloppet.
I år ska svenske storfavoriten Emil Persson bryta den sviten – med hjälp av en norrman.
– Han blir en viktig hjälpryttare att ha med sig, säger storfavoriten Persson om Torleif Syrstad.
Skidor • Publicerad 3 mars 2023
Emil Persson är storfavorit inför Vasaloppet. Nu får han hjälp av en norrman att vinna den klassiska loppet som inte haft en svensk segrare på elva år. Arkivbild
Emil Persson är storfavorit inför Vasaloppet. Nu får han hjälp av en norrman att vinna den klassiska loppet som inte haft en svensk segrare på elva år. ArkivbildFoto: Geir Olsen/NTB/TT

Det är elva år sedan det blev svensk seger i Vasaloppet. Då spurtvann Jörgen Brink.

I år är svensken Emil Persson storfavorit. I vinter har han totalt dominerat långloppscupen Ski Classics med åtta av nio segrar.

Annons

Förberedelserna inför årets lopp började direkt efter fjolårets målgång då Emil Persson kom tvåa. Då konstaterade Anton Jernberg, hans lagledare i Lager 157 Ski Team:

– Emil (Persson) var inte sämre än segraren Andreas Nygaard. Vårt lag blev helt enkelt bortspelat i dag. Nu fick vi verkligen en tankeställare. Nu måste vi rannsaka oss och se vad vi kan göra för att bättre stötta upp Emil Persson till nästa år.

Viktig norrman

Resultatet blev att Emil Perssons lag värvade flera toppåkare till den här säsongen. Bland annat norrmannen Torleif Syrstad, som Emil Persson tror kan få en avgörande betydelse för honom.

– Torleif Syrstad har varit på pallen i Vasaloppet två gånger och vet hur man klarar distansen, säger Emil Persson och förklarar det taktiska spelet för lagens stjärnor i avgörandet:

– Syrstad har stått distansen många gånger och varit med i tätgruppen. Han kan attackera själv för att slita ut andra åkare åt mig, eller hjälpa till att dra in utbrytare, säger Emil Persson.

TT: Vad händer om du och Torleif Syrstad kommer tillsammans mot slutet och båda har segerchans?

– Båda får vinna, men utgångspunkten är att det är jag som ska vinna. Därefter delar hela laget på prispengarna.

Ensam mot alla

Det är svårt att vinna Vasaloppet utan ett starkt lag. Det fick Emil Persson erfara i fjol, när han de sista kilometerna var ensam mot flera åkare i det dominerade laget team Ragde Charge.

I år kommer alla toppkonkurrenter att ha extra kontroll på Emil Persson. Då blir hans lag extra viktigt.

– I fjol hade vi fyra grabbar på startlinjen. I år blir vi sex åkare. Två killar till gör mycket. Nu har vi ett mycket starkare lag med större erfarenhet av Vasaloppet. De kommer att åka för mig under hela loppet, säger Emil Persson.

Annons

Emil Persson berättar att han genom åren byggt upp en erfarenhet av att åka det svenska långloppet, som han nu har nytta av:

– Det var ett helvete första gångerna innan man lärde sig hur man skulle åka och lärde känna sin kropp hur den reagerade efter sju mil, då det var dags för avgörandet. Nu har jag flera års erfarenhet av Vasaloppet. Jag har gått igenom mina misstag, vilket gör att man blir lite coolare under loppets gång.

Perssons taktik

Emil Perssons taktik på söndag kommer att präglas av den taktiska kylan med att inte ta några initiativ i början av loppet:

– Jag kommer att vara osynlig den första halvan av loppet. Vid Lundbäcksbackarna (drygt tre mil från mål) brukar farten öka. Där måste man vara med och ha en bra position. Helst ska fler i mitt lag då vara med mig så länge som möjligt fram till avgörandet. Att de finns bredvid och syns kommer att betyda mycket för mig, säger Emil Persson.

Rättad version: Nu rätt nationalitet på Max Novak i faktarutan.

Fakta: Emil Perssons resultat i Ski Classics i vinter

Persson har vunnit åtta av nio lopp:

Bad Gastein (Österrike): 1

La Venosta (Italien): 1

Pustertaler Ski Marathon (Italien): 1

Prato Piazza Mountain Challenge (Italien): 1

Las Diagonela (Schweiz): 1

Marcialonga (Italien): 1

Grönklitt masstart (Sverige): 1

Grönklitt individuell start (Sverige): 1

Jizerská Padesátka (Tjeckien): 11

Fakta: Fem åkare som utmanar Emil Persson

+ Andreas Nygaard, Norge: Han vann Vasaloppet 2018 och 2022 och är en av de mest rutinerade åkarna i Ski Classics.

+ Max Novak, Sverige: En profil bland långsloppsåkarna som i vinter varit på pallen tre gånger i Ski Classics och ligger trea i sammandraget.

+ Tord Asle Gjerdalen, Norge: Mannen, som åker med pilotglasögon, är alltid en segeraspirant. Han vann loppet 2021.

+ Amund Riege, Norge: Ligger tvåa sammanlagt i Ski Classics. Har i vinter flera gånger varit en svår utmanare för Emil Persson.

+ Stian Hoelgaard, Norge: Finns alltid med i tätgruppen tills det börjar dra ihop sig.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons