Annons

Svenskt handbollsjubel!

Sverige gick hela vägen och vann European Open i Göteborg. Finalen spelades sent lördag kväll och Sverige slog Slovenien med 33– 23 (16– 10).– Vi har legat på hela turneringen. Skönt att vi lyckades vinna, säger Oscar Carlén.
Sport • Publicerad 9 juli 2007
Ystads IF:s Oscar Carlén var en av nyckelspelarna när Sverige vann European Open i handboll. Turneringen var en bra värdemätare inför junior-SM i Bahrain om två veckor. Bild: OSCAR MAGNUSSON/BILDBYRÅN
Ystads IF:s Oscar Carlén var en av nyckelspelarna när Sverige vann European Open i handboll. Turneringen var en bra värdemätare inför junior-SM i Bahrain om två veckor. Bild: OSCAR MAGNUSSON/BILDBYRÅNFoto: 

scar Carlén var en av tre spelare från Ystad som deltog i turneringen. Carlén representerar Ystads IF medan Niclas Ekberg spelar för IFK Ystad. Linus Persson har också ett förfluet i IFK men spelar numera för H43.

European Open spelas för U19-lag och hade lockat gräddan av den internationella handbollen till Göteborg.

Annons

Sverige, som tog sig till semifinal genom att besegra Frankrike i en avgörande gruppspelsmatch, ställdes mot Tjeckien i semifinal. Matchen spelades i Lisebergshallen inför drygt tusen åskådare. Många av dem var deltagare i Partille Cup som avgjordes samtidigt som European Open. Tjeckien bjöd på bra motstånd, men inte bättre än att Sverige kunde vinna med 26– 20 (12– 11). Oscar Carlén gjorde tre mål innan han fick rött kort i andra halvlek. Niclas Ekberg gjorde ett mål och Linus Persson fick se matchen från bänken då hans kollega, Erik Hörberg från Redbergslid, lade beslag på målvaktsposten.

I final fick Sverige möta Slovakien som slog ut Spanien i den andra semifinalen.

– Det var en överraskning. Men Spanien hade gått runt på ganska lite folk, kanske var de tröttkörda, berättar Carlén.

Finalen var inte speciellt spännande. Slovakien ledde visserligen med 6– 3 men Sverige vände och vann med tio bollar, 33– 23 (16– 10).

– Vi som spelade i semifinalen fick vila i finalen. Jag själv spelade bara försvar, berättar Oscar.

– Vi bytte tre spelare varje gång vi skulle anfalla. En som fick mycket beröm efter finalen var Linus Persson. Men även Niclas Ekberg, som fick ovanligt mycket speltid, utmärkte sig, bland annat genom att göra fyra mål.

Efter finalen blev både Oscar Carlén och Sävehofs Sebastian Lindell uttagna i All star-team. Dessutom blev Sävehofs Niclas Barud utsedd till turneringens bäste försvarsspelare.

I går var det en glad men mör trupp som lämnade Göteborg.

– Vi har spelat nio matcher på fem dagar. Det känns i kroppen. Just nu känner jag inte för ett träningspass...

European Open ses som ett genrep inför junior-VM i Bahrain om två veckor. Fram tills dess är det vila som gäller.

Annons

– Jag ska ta ett par dagar ledigt, berättar Oscar. Sedan blir det lite lättare träning. Vi åker till Bahrain med höga förhoppningar.

Du har spelat en hel elitseriesäsong, sedan landslagskval och European Open, och nu ska du till junior-VM. Tröttnar du inte på att spela handboll?

– Just nu känner jag mig sliten. Men det har varit så många matcher de senaste dagarna. Får jag vila ett par dagar så blir jag sugen på handboll igen.

Du har haft problem med ett knä. Hur känns det nu?

– Det är ingen fara. Jag har haft en inflammation men det går över om jag vilar. Det ska inte vara någon fara inför junior-VM.

Apropå junior-VM. Efter den här segern kanske ni ska ses som favoriter?

– Nej det tycker jag inte. Danmark och Kroatien var i final i junior-EM i fjor och inget av dom lagen var med i European Open. Men vi ska vara med bland de fyra bästa, avslutar Oscar Carlén.

Roger Karlsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons