Annons

Svenskt VM-guld – och brons för Hansson

Sveriges simdamer tog VM-guld i lagkappen 4x50 meter medley – och tangerade världsrekordet 1.42,38.
Lite senare tog Sophie Hansson brons på 50 meter bröstsim.
Simning • Publicerad 17 december 2021
Det svenska guldlaget.
Det svenska guldlaget.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Finalpasset inleddes med lagkappen där Louise Hansson gav Sverige ledningen med ett svenskt rekord (25,91) på den första ryggsimssträckan. Sophie Hansson drygade ut i bröstsimmet och växlade över till Sarah Sjöström som glänste i fjärilsimmet och noterade 23,96.

Michelle Coleman fick en och halv sekunds ledning inför frisimmet och avslutade en närmast perfekt svensk laginsats i Abu Dhabi.

Annons

Det handlade om ren och skär utklassning och Coleman var en kroppslängd före Abbey Weitzeil som förde USA till silver – 1,23 efter Sverige.

Nederländerna tog brons.

"Helt ofattbart, verkligen"

Sverige tangerade USA:s världsrekord på distansen från 2018.

– Jag tror inte riktigt att vi har ord för vad som hände, säger Michelle Coleman till SVT efter att ha tagit emot guldmedaljerna.

– Vi visste att vi hade ett väldigt starkt lag och att det fanns väldigt mycket potential. Men att vi skulle gå in och vinna och tangera världsrekordet är helt ofattbart, verkligen.

De jublande svenskorna hade snart fler uppgifter under fredagen. Sophie Hansson knep ett brons i finalen på 50 meter bröstsim, på tiden 29,55.

– - Det är helt galet, säger Hansson till TT efteråt.

Hon fortsätter:

– Jag är jättenöjd, jag hoppar i och slår personligt rekord i en VM-final då folk brukar vara jättenervösa. Och då har jag precis slagit världsrekord en halvtimme innan och det är en väldigt stor urladdning. Jag är väldigt stolt att jag kunde ladda om, säger hon.

Anastasia Gorbenko, Israel, vann på 29,34.

Sjöström till final

Annons

Sarah Sjöström är vidare till final på 100 meter fritt. Hon blev snabbast i sin semifinal på tiden 51,53. Michelle Coleman gick dock miste om finalplatsen med fem hundradelar, efter att ha blivit sexa i sin semifinal med tiden 52,64.

Louise Hansson ska senare simma final på 100 meter ryggsim.

Guldet i lagkapp var Sveriges första på 19 år i lagkapp i kortbane-VM och den andra medaljen i dessa mästerskap i Abu Dhabi efter bronset på 4x100 meter fritt i går, som togs av samma kvartett.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons