Annons

Damerna femma – missade segern i stafettcupen

Sveriges skidskyttedamer slutade bara femma i stafetten i Östersund – och sumpade samtidigt totalsegern i stafettcupen.
– Det blir pannkaka helt, säger Anna Magnusson till SVT.
Något bättre gick det för herrarna i en reservbetonad stafett.
Skidskytte • Publicerad 11 mars 2023
Anna Magnusson hade det tungt på andrasträckan.
Anna Magnusson hade det tungt på andrasträckan.Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige ledde världscupens stafettcup efter fyra av fem deltävlingar den här säsongen, men inför hemmapubliken lyckades man inte knyta ihop säcken i vinterns sista stafett.

Det blev en femteplats, mer än en minut bakom segrande Norge. Och tack vare sin andraplats lyckades Frankrike sno åt sig segern i stafettcupen.

Annons

Linn Perssons förstasträcka var sisådär, men det var på Magnussons andrasträcka som Sverige helt tappade kontakten med lagen i täten.

"Gick inte alls"

När Persson växlade över till Magnusson som femma skiljde 12,8 sekunder till ledningen. Men svenskan hann bara ta två stavtag innan hon tappade balansen och stod på näsan. Det blev starten på en jobbig sträcka för Magnusson.

– Det var inget som var bra faktiskt, säger hon till SVT.

– Det började med fall, sedan tycker jag att jag försöker ta det lugnt och inte stressa och så där. Men nej, det gick inte alls i spåret. Det kändes som att jag slet väldigt mycket, men det händer inget.

Inte heller på skjutvallen flöt det på för Anna Magnusson och när hon lämnade över till Elvira Öberg låg Sverige mer än en minut från täten.

– Det är så tråkigt en dag som i dag. Man vill verkligen göra det jättebra, och så känns det som att det blir pannkaka helt, säger Magnusson samtidigt som hon kämpar mot tårarna.

Elvira och inte minst Hanna Öberg såg till att andra halvan av stafetten blev bättre än den första för Sverige. Systrarnas insatser ger hopp inför söndagens masstart som avslutar tävlingsveckan.

Ponsiluoma glänste

Den som imponerade mest av alla svenskar på Östersunds skidskyttestadion var Martin Ponsiluoma. Med en fenomenal tredjesträcka körde han upp Sverige från nionde plats till delad ledning med Norge i herrstafetten.

– Så jäkla nöjd i dag. Att skjuta noll, det var längesedan jag sköt noll-noll på en tävling. Så det var riktigt kul att få till det, säger han till SVT.

Till slut blev det en fjärdeplats för Sverige, som hade en svajig Peppe Femling på sista sträckan. Sebastian Samuelsson saknades och på de första sträckorna åkte Jesper Nelin och Malte Stefansson.

Det var en reservbetonad herrstafett på flera håll. Norge saknade Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø och Sturla Holm Lægreid – men vann ändå överlägset. Frankrike knep andraplatsen utan Quentin Fillon Maillet och Emilien Jacquelin. Trea blev Tyskland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons