Annons

Svensk skidskytterevansch efter VM-debaclet

Skruvhaveri förstörde den svenska chansen på en pallplats på VM.
I mixedstafetten i världscupen fick de blågula skidskyttarna någorlunda revansch och blev tvåa – men svagt skytte spolierade segern.
– Vi skjuter för dåligt, säger Sebastian Samuelsson i SVT.
Skidskytte • Publicerad 5 mars 2023
Anna Magnusson, Hanna Öberg, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson (bilden) blev tvåa i mixedstafetten i världscupen i skidskytte i tjeckiska Nove Mesto.
Anna Magnusson, Hanna Öberg, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson (bilden) blev tvåa i mixedstafetten i världscupen i skidskytte i tjeckiska Nove Mesto.Foto: Anders Wiklund/TT

Samuelsson var sist ut i det svenska laget i tjeckiska Nove Mesto och var blott två sekunder efter Frankrike när Martin Ponsiluoma växlade över till honom.

Fyra extraskott från Samuelssons bössa blev däremot för mycket och Sveriges chanser att komma i kapp Frankrike försvann på skjutvallen.

Annons

Sverige var dryga halvminuten efter Frankrike i mål.

– Åkningen kändes väldigt bra men så börjar jag bomma, då försvinner egentligen chansen på segern. Då är det på något sätt bara att hålla ihop det och säkra andraplatsen. Det var en okej sträcka från min del men det är klart att jag ska slå Frankrike med det utgångsläget, säger Samuelsson i SVT.

"Kan göra det bättre"

Han fortsätter:

– Vi skjuter för dåligt, samtidigt ser man att andra lag har det jobbigt också – men vi kan absolut göra det bättre.

Bra åkning, men svajigt skytte – så går det att summera den svenska insatsen.

Samuelsson noterades alltså för fyra extraskott i ett svenskt lag som totalt behövde använda 18 extrasalvor.

Ponsiluoma använde sex extraskott, Hanna Öberg fem och Anna Magnusson tre.

Östersund nästa

Dagens andraplats var nog trots allt lite revansch för det svenska laget vars medaljchanser på skidskytte-VM i tyska Oberhof gick upp i rök då delar av Samuelssons gevär inte satt fast ordentligt.

Nästa helg fortsätter världscupen i Östersund.

– Jag tror så här: vi är i bra åkform, nu ska vi till Östersund, jag hoppas det är jättemycket publik där och då kommer vi tvåla till med några pallplatser, säger Samuelsson.

Annons

Norge blev trea i söndagens mixedstafett i Tjeckien.

I singelmixedstafetten i Nove Mesto var Mona Brorsson och Jesper Nelin inblandade i kampen om segern. Men i allra sista skyttet försvann chansen då Jesper Nelin tvingades till två straffrundor. Sverige slutade nia, 1.15 minuter efter segrande Norge. Schweiz kom tvåa och Lettland trea.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons