Annons

Halfvarsson sågar uttagningen: "Blev inte bra"

Calle Halfvarsson räckte inte till i bronskampen i VM-stafetten. Och var efteråt kritisk till att han fick ta hand om sistasträckan.
– Jag skulle egentligen ha kört en klassisk sträcka, så är det, säger han till Viaplay.
Skidor • Publicerad 3 mars 2023
William Poromaa växlade till Calle Halfvarsson på sista sträckan.
William Poromaa växlade till Calle Halfvarsson på sista sträckan.Foto: Christine Olsson/TT

När tänkta slutmannen Edvin Anger har visat svag form i VM i Planica fick skidlandslagets ledning stuva om i laget inför herrarnas stafett.

Calle Halfvarsson tog hand om sistasträckan – och där hade han ingenting att säga till om i fajten om bronset.

Annons

– Det är som jag hela tiden har sagt, jag hänger inte med i skejt, säger en besviken Halfvarsson.

– Jag har ju sagt att jag ville ha en klassisk sträcka innan och sedan tog ju tränarna ut laget. Då är det bara att ta sig an uppgiften och köra sista. Nu i efterhand, det blev ju inte så bra...

"Jättesvårt"

Med ett par kilometer kvar ryckte Tyskland (trea till slut) och Frankrike. Då kunde inte Halfvarsson och Kanada svara.

– Jag har jättesvårt för det här föret i skejt, ett blötföre och sugföre. Det är en sak när det är isigt och lätt, då kan jag åka fort i skejt. Men när det blir det här föret är jag bättre i klassiskt.

Sverige åkte i mål som sexa och herrarna har inte tagit någon VM-medalj sedan stafettbronset i Lahtis 2017.

– Det är för dåligt. Tyvärr håller jag inte måttet i dag för en sistasträcka, säger Halfvarsson.

William Poromaa, som åkte tredjesträckan efter att Johan Häggström och Jens Burman åkt de först, var också han besviken över den uteblivna medaljen.

– Det är inte så mycket att säga, det är dåligt. Jättedåligt är det, suckar han.

"Facit i hand"

Herrtränaren Anders Högberg motiverade sina tankar kring laguttagningen:

– Efter skiathlon där han (Halfvarsson) gör en fantastisk skejtdel och spurtar bra kändes det här som det naturliga laget att ställa på startlinjen i den startordningen. Med facit i hand nu kanske man hade kunnat vända och vrida på det, säger han.

Annons

– Det är ju vi tränare som är i samråd och diskuterar fram och tillbaka hur vi tror att framgången ska komma. Sedan måste vi såklart säkra upp med åkarna om de är redo eller inte, det upplevde jag väl att Calle var när vi pratade om det för två dagar sedan.

Högberg hade även han hoppats på mer i stafetten.

– Jättebesviken såklart att vi slutar på en sjätteplats, det var inte vad vi hade hoppats på.

Förstasträckans Häggström tyckte inte att det fanns så mycket att ångra kring laguttagningen.

– Nej, det tycker jag inte. Det är lätt att vara efterklok, men vi hade tilltro till att Wille och Calle var våra två starkaste kort. Och då ville vi ha dem på de sista två, för att kunna verkligen slåss om det, säger han till den svenska presskåren.

Norsk kross

Kampen om de ädlaste medaljerna avgjordes tidigt. Vid första växlingen hade storfavoriten Norge genom Hans Christer Holund skaffat sig en lucka på 25 sekunder. Holund ryckte ifrån konkurrenterna redan efter några minuters åkning.

På andrasträckan var det Finland som genom Iivo Niskanen lämnade övriga medaljkandidater nästan 40 sekunder bakom sig.

I guldlaget åkte förutom Holund också Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger och Johannes Høsflot Klæbo. Norge vann 52,5 sekunder före Finland och har tagit samtliga fem VM-guld på herrsidan.

Det svenska landslaget har samtidigt tagit nio medaljer – tre av varje valör – så här långt i VM. Enbart tack vare damernas framfart i spåren i Planica.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons