Annons

SVT fälls för LIV-inslag om Stenson

Granskningsnämnden fäller ett inslag i SVT:s "Sportnytt" utifrån kravet på saklighet.
Inslaget handlade om golfstjärnan Henrik Stensons övergång till saudistödda LIV-touren.
Sport • Publicerad 13 mars 2023
Henrik Stenson under LIV-touren i oktober i fjol. Arkivbild.
Henrik Stenson under LIV-touren i oktober i fjol. Arkivbild.Foto: Lynne Sladky/AP/TT

"I inslaget intervjuades tre internationella golfspelare som uttalade sig starkt kritiskt om Svenska Golfförbundets beslut att avbryta samarbetet med den svenska golfspelaren. Anmälaren är kritisk till att det inte framgick att de intervjuade spelarna spelar på samma golftour som den svenska spelaren. De har därför anledning att stötta varandra eftersom merparten av de spelare som gått över till denna tour blivit hårt kritiserade", skriver Granskningsnämnden i ett pressmeddelande.

I sitt beslut konstaterar Granskningsnämnden att det faktum att spelarna är tour-kollegor med Stenson var av betydelse för framställningen.

"Att denna uppgift inte fanns med i inslaget innebär att det blev missvisande och strider mot kravet på saklighet", skriver Granskningsnämnden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons