Annons

Sydöstskåning vann världscupen

Ska sydöstra Skåne få sin första paralympiska mästare 2018?Det kan mycket väl bli så.Johannes Andersson från Nedraby har lotsat skidåkaren Zebastian Modin till totalseger i parasportens världscup.
Skidor • Publicerad 29 mars 2017
Johannes Andersson guidar Zebastian Modin i spåren.
Johannes Andersson guidar Zebastian Modin i spåren.

Nästa år avgörs vintersportens paralympics i Pyeongchang, Sydkorea. Johannes Andersson är guide åt den blinde skidåkaren Zebastian Modin och ekipaget är bäst i världen.

När parasportens världscup avslutades i Pyeongchang (Sydkorea) och Sapporo (Japan) säkrade det svenska ekipaget totalsegern.

Annons

En stor framgång, som dock inte var helt oväntad. Johannes och Zebastian tog ett guld vid VM i Tyskland för någon månad sedan.

– Men att vinna den totala världscupen smäller minst lika högt. Här gäller det ju att vara bäst och jämnast över en hel säsong, säger Johannes.

Den 26-årige skåningen är uppvuxen i Nedraby mellan Ystad och Tomelilla. Tidigare har han bland annat spelat fotboll i Svenstorps IF och golf i Tomelilla GK, men det är skidåkning han fastnade för. Numera bor han på Frösön utanför Östersund, där han regelbundet tränar tillsammans med Zebastian Modin. Hans roll är att guida Zebastian i skidspåren, att vara hans coach och hans ögon.

När världscupen avslutades i Asien blev det bland annat en andraplats (20 kilometer) i Pyeongchang och en seger (tio kilometer) i Sapporo.

Då spelade det mindre roll att ekipaget blev diskvalificerat i det avslutande loppet på grund av otillåten teknik. Det var Johannes som tog "skridskoskär" i en backe.

– Regelverket för vad som är tillåtet och inte tillåtet är lite luddigt. Juryn var oenig men efter ett timmeslångt möte beslutades att vi skulle diskvalificeras. Men det spelade mindre roll, totalsegern var redan säkrad, säger Johannes.

Han fick själv äran att kliva upp på prispallens översta trappsteg och ta emot guldet i den totala världscupen. Zebastian Modin hade insjuknat och var inte kapabel att närvara vid prisceremonin.

– Det var förstås lite trist att stå där uppe ensam, för det här har vi gjort tillsammans, säger Johannes, som dock hoppas få dela prispall med sin adept om knappt ett år.

– Ja, paralympics är den stora målsättningen för oss. Nu är säsongen över för Zebastian, men vårt samarbete fortsätter och vi hoppas så klart att nästa säsong blir lika framgångsrik, avslutar Johannes Andersson.

Johannes Andersson fick kliva upp på det översta trappsteget på prispallen och ta emot guldet i den parasportens totala världscup i skidåkning.
Johannes Andersson fick kliva upp på det översta trappsteget på prispallen och ta emot guldet i den parasportens totala världscup i skidåkning.
Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons