Dramat fortsätter – tre matcher till "game 7"

Spänningen stiger allt mer i åttondelsfinalerna i Stanley Cup-slutspelet.
Regerande mästaren Tampa Bay, Boston och Edmonton tvingade alla i natt fram var sin sjunde och avgörande match.
St Louis är däremot vidare till kvartsfinal efter 4–2 i matcher mot Minnesota.
Ishockey • Publicerad 13 maj 2022
Edmontons Tyson Barrie och Kailer Yamamoto firar den förstnämndes matchavgörande mål i den sjätte åttondelsfinalen mot Los Angeles.Foto: Mark J. Terrill/AP/TT
Tampa Bays Brayden Point (mitten) och Victor Hedman firar segermålet.
Tampa Bays Brayden Point (mitten) och Victor Hedman firar segermålet.Foto: Chris O'Meara/AP/TT
Bostons Curtis Lazar (andra till höger) firar sitt mål tillsammans med (från vänster): Tomas Nosek, Hampus Lindholm, Nick Foligno och Charlie McAvoy.Foto: Michael Dwyer/AP/TT

St Louis dominerade på hemmaplan och kunde avgöra matchserien med en komfortabel 5–1-vinst. Hemmalaget tog ledningen i första perioden och drog ifrån med ytterligare tre mål i den andra.

Minnesota fick ett tröstmål i början av den sista perioden, tryckte på i slutet av matchen men det räckte inte. St Louis Colton Parayko punkterade matchen med ett skott från egen planhalva och in i tom bur med dryga minuten kvar.

Hemmalagets målvakt Jordan Binnington hade också en bra dag på jobbet och motade 25 av 26 skott.

Regerande mästare

Flera av åttondelsfinalerna är dock allt annat än avgjorda, och hockeyfansen har ett antal helt avgörande matcher att se fram emot i helgen.

De dubbla regerande Stanley Cup-mästarna Tampa Bay vann exempelvis sin måstematch på hemmaplan mot Toronto, med 4–3. Toronto och Tampa Bay har hittills vunnit varannan match och avgörandet sker därför i Toronto natten mot söndag, i en sjunde och sista match.

Victor Hedmans Tampa Bay jagar en tredje raka Stanley Cup-seger, medan Toronto, med NHL:s meste målspruta Auston Matthews, kämpar för att ta sig till kvartsfinalspel för första gången sedan 2004.

Torontos William Nylander, som utsågs till matchens bäste spelare senast, fixade den här gången framspelningar till två av målen.

Matchen böljade fram och tillbaka och lagen turades om att ha ledningen. Toronto tog greppet i den andra perioden, då man satte tre raka mål och gick upp i en 3–2-ledning. Men Tampa Bay kvitterade i sista perioden och med mindre än två minuter kvar av den första förlängningsperioden avgjorde slutligen Tampa-stjärnan Brayden Point genom att slå in 4–3.

Boston och Edmonton utjämnade

Det blir även en sjunde och avgörande match mellan Carolina och Boston, sedan Boston utjämnat till 3–3 i matcher. Med kniven mot strupen levererade Boston en trygg 5–2-seger inför hemmapubliken i natt.

Bostonbacken Hampus Lindholm var tillbaka på isen efter tre missade matcher sedan han utsatts för en hård tackling. I Bostonmålet fattades dock fortfarande Linus Ullmark, som inte har fått spela sedan Boston åkte på stryk i de två inledande matcherna i slutspelet.

Om det blir Carolina eller Boston som tar sig vidare till kvartsfinal avgörs på Carolinas hemmaarena natten till söndag.

Samma dag kommer också Los Angeles och Edmonton göra upp om avancemanget i en sjunde match, efter att Edmonton skjutit säsongsslutet på framtiden genom att vinna med 4–2 på bortaplan.

Svensken Carl Grundström stänkte in 2–2 för Los Angeles i början av den tredje perioden och publiken vädrade då en kvartsfinalplats. I stället fick de se Tyson Barrie trycka in 3–2 för gästerna med lite mer än fem minuter kvar att spela, och Evander Kane satte sedan spiken i kistan med 4–2 i tom bur.

Fakta: Åttondelsfinaler i Stanley Cup

Colorado–Nashville: 4–0 i matcher. Colorado är vidare till kvartsfinal.

Florida–Washington: 3–2 i matcher. Nästa match spelas natten mot lördag, svensk tid.

Toronto–Tampa Bay: 3–3 i matcher. Nästa match spelas natten mot söndag, svensk tid.

Carolina–Boston: 3–3 i matcher. En avgörande match spelas natten mot söndag, svensk tid.

New York Rangers–Pittsburgh: 2–3 i matcher. Nästa match spelas natten mot lördag, svensk tid.

St Louis–Minnesota: 4–2 i matcher. St Louis vidare till kvartsfinal.

Calgary–Dallas: 3–2 i matcher. Nästa match spelas natten mot lördag, svensk tid.

Edmonton–Los Angeles: 3–3 i matcher. En avgörande match spelas natten mot söndag, svensk tid.

Åttondelsfinalerna spelas i bäst av sju matcher.