Annons

Tiden ute – ingen dom i stort Fifafall

Det blir inga domar mot de fyra fotbollshöjdare som misstänks för korruption i samband med fotbolls-VM i Tyskland 2006. Tiden har nämligen tagit slut.
Rättegångens kollaps gör att Schweiz riksåklagare Michael Lauber hänger löst.
Fotboll • Publicerad 29 april 2020
Fyra fotbollshöjdare misstänka för korruption ser ut att slippa undan, då rättegångstiden i Schweiz gått ut. Arkivbild.
Fyra fotbollshöjdare misstänka för korruption ser ut att slippa undan, då rättegångstiden i Schweiz gått ut. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

"Att rättsfallet har nått sitt slut utan någon form av utfall är väldigt oroväckande, inte bara för fotbollen utan också för rättssystemet i Schweiz", säger Internationella fotbollsförbundet (Fifa) i ett uttalande.

Efter att rättegången i Schweiz skjutits upp en andra gång – detta då männen tillhör riskgrupper under coronapandemin – kommer man att passera den femårsgräns som innebär att rättegången läggs ner.

Annons

De fyra misstänkta – tidigare tyska fotbollsordförandena Theo Zwanziger och Wolfgang Niersbach, Horst Schmidt som arbetat inom Tysklands fotbollsförbund samt den förre medarbetaren i Fifa, schweizaren Urs Linsi – har alla nekat till anklagelserna. De misstänks för att ha vilselett det tyska fotbollsförbundets ledning gällande ändamålet med en betalning på motsvarande drygt 100 miljoner kronor.

Fallets kollaps gör att kritiken växer mot riksåklagare Michael Lauber, och vissa anser att han borde avgå. Coronaviruset kan han knappast råda över men utredningen har länge kantats av problem. Lauber har av schweizisk domstol tidigare stoppats från att delta i utredningar om korruption inom fotbollen, då man ansett honom jävig efter att ha haft odokumenterade möten bakom stängda dörrar med Fifa-ordföranden Gianni Infantino.

Fifa ger samtidigt inte upp trots att rättegångstiden löpt ut. Man hoppas att rättvisa ska skipas "om inte i Schweiz så kanske någon annanstans".

"Det här är definitivt inte över, eftersom vi varken kan eller tänker acceptera att 10 miljoner schweizerfranc har betalats ut från Fifakonton utan synbar anledning", skriver Fifa.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons