Annons

"TIF-Sune" gör succé i Australien

Det är inte bara för utländska medborgare i Sverige som idrotten är en språngbräda in i samhället. Det kan vara tvärtom också. Som med Tomelilla IF:s Johan "Sune" Svensson.
Sport • Publicerad 22 november 2002

För en tid sedan skrev YA-sporten om Ystads IF:s division 2-spelare Martin Kotte, som bosatt sig i England och spelar amatörfotboll i London - långt i från Premier Leagues glitter och glamour. Det finns ett sydöstskånskt parallellfall på den andra sidan jordklotet också. Tomelilla IF:s mittback Johan "Sune" Svensson spelar sedan en tid tillbaks fotboll i Australien. Och han gör det med stor framgång. Nyligen vann hans klubb, Maroochydore Soccer Club, serien för första gången på 26 år; en triumf som väckte stor uppmärksamhet i TV och tidningar. - Att vi skulle vinna den här serien var en stor sensation. Vi blev fyra i grundspelet och lyckades nätt och jämnt ta oss till slutspel. Väl där rullade det på och finalen vann vi med 2-1, berättar "Sune" i telefon från Australien. Nu handlar det dock inte om fotboll på den allra högsta nivån i Australien. Laget spelar visserligen i den högsta serien, men gör detta i ett område utanför Brisbane som är stort som Skåne. - Den australiska motsvarigheten till svenska Sydnytt gjorde ett långt TV-inslag om matchen. Finalen sågs väl på plats av uppåt 1 000 åskådare, det var ungefär som en YA-cupfinal. Johan, som tidigare i veckan fyllde 21 år, har varit en av Tomelilla IF:s mest lovande ungdomsspelare och är även etablerad i TIF:s A-lag. Men i somras lämnade han och flickvännen Jasmine Sverige för att åtminstone temporärt bosätta sig i Australien. Jasmine studerar på ett universitet i Brisbane, medan Johan extraknäcker på ett café. - Jag blev sugen på att börja spela boll igen så jag tog fram telefonkatalogen och letade i de gula sidorna efter en klubb. Jag hittade en och erbjöds att komma och träna. Klubben blev tacksam över att hux-flux ha fått en välutbildad och stark försvarsspelare i laget. Maroochydore Soccer Club betalade in alla avgifter och licenser och fixade med alla papper som var nödvändiga. Det enda Johan behövde göra var att inrikta sig på att stoppa motståndarnas anfallare... - Klubben har betytt jättemycket för hela min situation i Australien. Jag har fått trevliga kamrater och idrotten har fungerat som en språngbräda in i samhället. Vi har jättekul tillsammans. Hur är standarden på fotbollen "där nere"? - Själva spelet är helt annorlunda. Organisationsmässigt är det som att börja spela knattefotboll igen. Något zonspel existerar inte, här är det man-man-spel som gäller. Det har varit svårt att vänja sig, men nu går det bättre och bättre. Min roll i laget är ett mellanting av defensiv mittfältare och mittback. Standarden är ungefär som division 3 eller 4 i Sverige, avslutar Johan "Sune" Svensson, som planerar att återvända till Sverige nästa sommar.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons