Annons

Tog sitt liv efter tränarens övergrepp

En sydkoreansk triathlet tog sitt liv efter flera års fysiska och mentala övergrepp från sina tränare.
Dessutom ignorerades hennes klagomål.
Triathlon • Publicerad 2 juli 2020
En sydkoreansk triathlet tog sitt liv efter åratal av övergrepp från tränare. Arkivbild.Foto: Marco Garcia/AP/TT

Choi Suk-hyeon blev 22 år. Hon hittades död i lagets sovsal i Busan.

Enligt de sista meddelandena till sin mamma, som spridits på nätet, bad hon mamman att avslöja förövarnas övergrepp.

Annons

Choi försökte avslöja tränarnas och ledarnas övergrepp genom att spela in dem. I en inspelning, som nyhetsmediet YTN rapporterat om, var tränaren arg för att hon gått upp i vikt och sade att hon inte skulle få mat på tre dagar. Sedan sade han åt henne att bita ihop käkarna och därefter följde ljudet av ett hårt slag.

Vid ett annat tillfälle tvingades hon äta enorma mängder bröd (till ett värde av cirka 1 600 kronor) som straff för att ha misslyckats vid viktkontrollen.

Fick ingen hjälp

I april lämnade Choi in en anmälan till Sydkoreas idrotts- och olympiska kommitté (KSOC) och bad om en utredning. Enligt nyhetsbyrån Yonhap fick hon ingen hjälp där, liksom vid alla andra samhälleliga instanser som hon vänt sig till.

KSOC förnekar att man ignorerat Chois anmälan och sade att en utredning startats. Man lovar nu att ta krafttag mot de inblandade.

Presidenten uttalar sig

Sydkoreas president Moon Jae-in anser att kraftfulla åtgärder måste tas för att förhindra framtida övergrepp inom idrotten, och säger att det är ett problem att Chois klagomål inte togs på allvar. Ett upprop till presidenten, om en utredning, har hittills fått 36 000 underskrifter.

Choi tog brons i juniorklassen i Asiatiska mästerskapen 2015. Året därpå kom hon fyra i de nationella mästerskapen, men var inte bättre än 14:e i fjol.

I fjol berättade den dubbla OS-vinnaren i shorttrack, Shim Suk-hee, om sexuella och fysiska övergrepp från tränaren. Tränaren dömdes till fängelse i tio månader.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons