Tomelilla IF vidare i YA-cupen

Tomelilla höll för favoritskapet och bortaslog IFK Ystad med 2-0 i YA-cupens tredje omgång på måndagskvällen.En rättvis seger efter en ganska underhållande match.
Sport • Publicerad 12 maj 2003

Division 4-laget Tomelilla var storleken större än division 5-laget IFK Ystad, men Ystad stod upp bra och tränaren Stefan Christoffersson var nöjd med sitt manskap: - Det är en hedervärd förlust. Vi var bra med i matchen i första halvlek, men tappade dessvärre i andra. Trots ruggigt väder hade ändå över 150 personer tagit sig till Ystads IP för att titta på cup-fotboll. Och de fick se favorittippade Tomelilla inleda matchen piggt. Tomelilla hade ett par fina anfall och var nära ett nickmål tidigt i matchen. Men Ystad jobbade sig in i matchen och spelet var riktigt jämnt i mitten av första halvlek. Det skapades ett par chanser åt båda håll och matchen var öppen. Tomelilla var dock snäppet vassare på att hitta ytor på planen och på att göra snabba omställningar. Men Ystad kämpade på och visade god vilja och lagmoral. I 30:e minuten gjorde Ystads målvakt en riktig tavla och bjöd gästerna på 1-0, något som Ystad inte hade råd med. Jönsson sprang utanför straffområdet för att ta bollen, men i stället för att skjuta bort den så blir han av med den till Tomelillas Joakim Fritzson ca två meter innanför hörnflaggan. Fritzson skruvar sedan turligt in bollen i öppet mål inför en snopen backlinje - och publik. - Det var kyligt av Fritzson att sätta den, sa Dick Fransson hjälptränare i Tomelilla efter matchen, och fortsatte: - Vi är inne i en positiv trend nu, det känns. Vi kontrollerade matchen från början till slut, men Ystad stod upp bra. 1-0-målet blev lite av en vändpunkt för Ystads del - nedåt. Ett par minuter senare skadar sig Ystads lagkapten Andreas Wallin sig i knät efter en tuff närkamp. Matchen avbröts i några minuter och Wallin linkade av planen. Spelet tappade i kvalitet och var ganska avslaget fram till paus. Tomelilla släppte sedan aldrig kontrollen på matchen.De backade hem och stack emellan med snabba kontringar. Vid 2-0-målet kom Joakim Fritzson loss på högerkanten och slog ett perfekt inlägg till Patrik Lundin som bara behövde slå in bollen i öppet mål. Tomelilla hade ett par riktigt högklassiga anfall, men fick nöja sig med två mål. Joakim Fritzson var bäste man på plan. Han var snabb, hade god speluppfattning och var inblandad i de flesta av Tomelillas anfall. Ystad spelade utan sina ordinarie anfallare Mattias Karlsson och Mikael Liljegren, vilket kan vara en orsak till att de inte lyckades spräcka nollan. För Ystad hade flera chanser men de saknade udd i anfallen. Närmast en reducering var Ola Randefalk som i slutet på matchen kom fri, men sköt rakt på Tomelillas Thomas Jensen. - Orken tröt för dem i andra. Det var bara de sista tio minutrarna som de hade chans till reducering, sa Tomelillas Dick Fransson som var nöjd med matchen. - De var bättre än oss. De hade snabbare omställningar och löpte mer utan boll, sa Stefan Christoffersson efter matchen. Tomelilla är vidare i YA-cupen. IFK Ystad får fortsätta att göra ett bra jobb i seriespelet. Text: Heidi Silvander