Annons

Tomkins första nolla gav Färjestad segern

Det var ett toppmöte där defensiven och målvakterna spelade huvudrollerna.
Varken Färjestad eller Växjö gjorde mål under ordinarie tid eller förlängning i SHL-mötet.
Ishockey • Publicerad 5 januari 2023
Matt Tomkins höll säsongens första nolla.
Matt Tomkins höll säsongens första nolla.Foto: Tommy Pedersen/TT

Jörgen Jönsson var tillbaka i Karlstad som huvudtränare för Växjö i SHL-ishockeyn.

Det blev varken mål eller seger, 0–1 efter straffläggning mot Färjestad, men den förra storspelaren fick i och med Skellefteås förlust behålla segersvitsrekordet på 16 matcher från säsongen 2001-02 – och dessutom ledde poängen till utökad serieledning.

Annons

– En ganska platt match men det kan inte vara skönt, snyggt och läckert varje gång. Och det är inte dåligt. Vi möter ett topplag i en härlig byggnad, säger Jörgen Jönsson.

Det har tagit några år för Jönsson att hitta helt rätt efter spelarkarriären. Han har varit assisterande tränare i flera sejourer. Under en kort period var han general manager i Färjestad men det uppdraget lämnade han lika plötsligt som han klev in i det.

– Jag har nog fladdrat ganska mycket. Jag har känt mig för. Det är väl först de sista fem åren som jag har tänkt: ”Det får nog bli hockey ett tag till”, säger han.

”Känselspröten ute”

Efter förra Växjötränaren och nuvarande förbundskaptenen Sam Hallam har Jörgen Jönsson en stor polotröja att fylla.

En otacksam uppgift, kan tyckas. Så resonerar inte 50-åringen.

– Jag tävlar inte mot Sam. Jag förstår att jag mäts mot honom men jag tävlar mot mig själv och för att Växjö ska ta SM-guld, säger Jönsson.

Hittills har det gått över förväntan. Med 20 matcher kvar av grundserien toppar Växjö SHL-tabellen fyra poäng före Skellefteå.

– Sett till helheten är det fantastiskt. Det vågade jag inte tro, att det skulle gå så smärtfritt. Jag var ödmjuk inför att vara ny som huvudtränare.

Är du trygg i din roll nu?

– Nej, jag känner mig fortfarande ny på jobbet och håller känselspröten ute. Men jag känner mig trygg i klubben och med laget. Och jag är glad över situationen jag är i. Vi är ett härligt team, säger Jörgen Jönsson.

Första nollan

Annons

För regerande mästarlaget Färjestad var det femte raka segern och för målvakten Matt Tomkins den första SHL-nollan sedan han flyttade till Karlstad.

– Skönt att få den ur vägen. En härlig seger, riktigt kul, säger kanadensaren.

Växjöspelarna lyckades inte överlista Tomkins ens i straffläggningen, så efter Victor Ejdsells och Daniel Vikstens mål var det över.

– Det kändes stabilt. Killarna gjorde ett jättejobb. Vi var väldigt strukturerade defensivt. En lagseger, säger Matt Tomkins.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons