Annons

Tränarna la korten på bordet

På söndag är det Ystadsderby. Men redan under fredagen la tränarna korten på bordet. Med små magneter på en taktiktavla formerade Torben Winther och Krister Lindgren sina handbollsstyrkor – och förmedlade sina innersta tankar.
Sport • Publicerad 7 november 2008
Två män och en taktiktavla. Krister Lindgren, IFK, och Torben Winther, YIF, drog upp sina taktiska dispositioner inför Ystadsderbyt när YA-sporten sammanförde de båda tränarna.
Två män och en taktiktavla. Krister Lindgren, IFK, och Torben Winther, YIF, drog upp sina taktiska dispositioner inför Ystadsderbyt när YA-sporten sammanförde de båda tränarna.Foto: 

Hur hemlig ska man vara inför en viktig match?

Ska man välja öppenhet eller slutenhet? Tala klarspråk eller mörka? Tjuvhålla på något taktiskt drag eller bara köra på som vanligt?

Annons

YA-sporten bjöd in tränarna för YIF och IFK inför söndagens derby. Vi gjorde det över en kopp kaffe och en taktiktavla.

Uppdraget var tydligt: Avslöja så mycket ni törs. De båda handbollstränarna valde "glasnost". Öppenhet. Gladeligen placerade de ut sina pappersspelare, en efter en, från kant till kant. Både i anfall och försvar.

Krister Lindgren tog en klunk kaffe.

- Här finns inga hemligheter. Vi känner till varandra utan och innan. Vad det här handlar om är att varje individ måste ta sitt ansvar.

- Sedan vet man aldrig vilken riktning matchen tar, det finns flera olika scenarier, tillägger han. YIF kan vinna med tio bollar, det kan bli oavgjort, eller så vinner vi med tio bollar. Utifrån det som händer på planen kan vi tränare försöka påverka spelet men i grunden vill man hålla sig till det egna spelet och tro på sin idé.

- Stopp där! säger Torben. Vinner med tio bollar gör ni inte, så mycket kan jag säga...

Torben har sett IFK Ystad flera gånger, både live och på film. Han betonar att det här är en i raden av matcher.

- Jag har förberett mig som inför vilken match som helst. Jag kan förstå att det här är en speciell händelse för folket i Ystad, men som tränare känner jag inte att det här är viktigare än någon annan match. Det är bara kul med mycket folk på läktarna, det borde vara 2 000 varje gång vi spelar, säger Torben.

- Men publiken går inte att lura, inskjuter Krister Lindgren. Presterar man inte så stannar åskådarna hemma, så enkelt är det. Ingen av tränarna höjer på ögonbrynet när kollegan placerar ut sina gubbar. Torben Winther kommer att välja Kacper Wydmuch i stället för Kaupo Palmar från start, han räknar inte med skadade Pierre Hammarstrand och han sätter Björn Grön som vänsternia.

Han sitter länge med Magnus Lindén mellan tummen och pekfingret. Det kittlar i fingrarna...

Annons

- Ja, Magnus sätter jag gärna in. Han kommer säkert att få speltid men jag börjar nog med Björn Grön.

Du har satt både David Andersson och Linus Bohlin i mål...?

- Ja,och där kan jag faktiskt inte riktigt bestämma mig. Magkänslan på söndag får avgöra.

Mycket av Krister Lindgrens laguttagning är avhängt av skadeläget. André Olsson ska opereras och är borta. Men kan Joseph Azizi och Anders Jacobsson spela?

- Det vet jag inte inte. Mycket kan hända fram till på söndag.

Han har "naglat fast" Fahrudin Zaimovic på spelplanen, både i anfall och försvar, men kastar in en brasklapp:

- Fahrudin fick ett horibelt rött kort mot Trelleborg senast och jag vet inte om är avstängd eller får spela. Vi behöver spelare som Fahrudin, killar som går rakt på mål. Varje individ måste göra sig farlig, säger Krister.

Och så plötsligt händer något på taktiktavlan. Krister för ut sakta ut magneten med kantförsvararen Niclas Ekberg mot mitten. Konrad Rasmussen blir punktmarkerad! IFK-tränaren inväntar en reaktion från Torben Winther.

Dansken ler:

- Tja, du kan ju alltid pröva...

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons